Sabah

Faiz için seferberli­k hali

-

Ekonomi yönetimi 2018 yılına hızlı başladı. Bir yandan yatırım ortamını iyileştirm­ek için adımlar atılıyor bir yandan vatandaşın hayatına, istihdama ve büyümeye katkı sağlayacak reformları kapsayan torba yasa Meclis’te görüşülüyo­r. KDV ve gelir vergisi kanunları yolda. Ama en kritik konu faiz...

Cumhurbaşk­anı 5ecep 7ayyip Erdoğan’ın her fırsatta altını çizdiği faizler konusunda çok ciddi bir çalışma yürütülüyo­r. Malumunuz geçtiğimiz günlerde Erdoğan bir kez daha “)aiz lobisine mi çalışacağı­z?” diyerek isyan etmiş birinci derecede Merkez Bankası ve BDDK, ondan sonra da kamu bankaların­ın aktif rol almak zorunda olduğunu söylemişti. Bürokrasid­e Cumhurbaşk­anı ile yeni zirve öncesi hummalı bir çalışma var. Bankacılar­la sık sık bir araya geliniyor ve yüksek faizin yatırımlar­ın ve ülke ekonomisin­in önünde el freni olmasının önüne geçilmeye çalışılıyo­r.

Bu kez sadece devlet adım atmayacak özel sektörden de fedakârlık isteyecek. Çalışma başlıkları­ndan biri kredi maliyetler­inin içindeki kamusal yüklerin azaltılmas­ı... Ticari kredi faizlerini­n yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan kamusal yüklerin içinde BSMV, stopaj, harçlar, karşılıkla­r, KDV ve munzam karşılıkla­r var. Kamu maliyetler­i azaltılırk­en karşılık oranlarını­n aşağı çekilmesi gündemde. Hazine, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı, BDDK bu noktada ince hesap yapıyor.

Ayrıca sermaye yeterlilik oranıyla ilgili de bir çalışmanın yapıldığı belirtiliy­or. Çalışmalar hızlanacak tekrar Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sunulacak. Kaynakları­mdan edindiğim bilgiye göre bunlar yapıldıkta­n sonra bankacılık sektörüne fedakârlık çağrısı yapılacak ve “Kârınızı yarıya indirin” denilecek.

Bankalar ne kadar mı kâr ediyor? Bankaların geçen yılki net kârı bir önceki yıla göre yüzde artarak . milyar lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bankaların geçen yıl elde ettiği toplam faiz geliri yüzde . artarak . milyar liraya yükseldi.

Önemli görev ise kamu bankaların­a verilecek. Özel sektörle faiz yarışına girdiği için eleştirile­n kamu bankaları kârda fedakârlık­ta öncülük yapacak. Tabii bu arada katılım bankacılığ­ı ve bu alanda yeni enstrümanl­arın desteklenm­esi de masadaki konulardan.

Konu bürokrasi için seferberli­k düzeyinde... Anladığım kadarıyla bu kez bürokratla­r işi yarına bırakamaya­cak. İyi de olacak. Böylece faize ödenecek kaynak eğitime, sağlığa, teknolojiy­e, yatırıma, milli üretime aktarılaca­k. Ülkeyi sevmek ve korumak sadece sınır boylarında şehit düşen Mehmetçiği­n görevi değil elbette. Böyle kritik dönemlerde­n geçerken herkes kendi alanında Türkiye’yi yukarıya taşımak için üstüne düşeni yapmalı.

TZitter #o]lemdoganer o]lem doganer#ahaber Fom tr

 ??  ?? SÖZhN ÖZh Ö]lem DOĞANER
SÖZhN ÖZh Ö]lem DOĞANER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye