Sabah

Yanlış kelimeler!.

-

Cengiz kardeşim (Semercioğl­u) diyor ki, Antepliler “Şam fıstığı değil, antepfıstı­ğı diye yıllarca mücadele ettiler..”

Yanlış. Antepliler­in böyle bir mücadelesi olmadı. Gerek de yok. Çünkü bu ikisi çok farklı şey. Birisi dolmaya konur. Halk arasında onun adı Şam Fıstığı’dır. (Aslı çam fıstığında­n gelir).

Antep Fıstığı, dünyada ünlüdür, tektir. Çerezdir, hamur tatlısı lezzetidir, içinde ve üstünde..

Lütfetmiş “Tamam Antep fıstığı diyelim ama benim tercihim Siirt fıstığıdır” demiş.

Sebep.. Açması ve yemesi daha kolaymış.. Güzel şeyler zordur hayatta Cengiz. Hâlâ öğrenmedin mi?. Kaldı ki, zevkler ve renkler de tartışılma­z. Ben Siirt fıstığını ağzıma koymam mesela..

Cengiz’in derdi “Antep fıstığı paketlenip satılırmış da, Siirt fıstığı niye öyle satılmazmı­ş?.

Talep Cengiz talep.. Paketleyip satmanın bir yatırımı var.. Talep olmazsa, o yatırımı niye yapsın, adamlar..

Sonunda yapmışlar ama içinden üç beş tane, açılmamış fıstık çıkıyormuş bu defa da.. Onları açmak zahmetli. Ya o zahmete gireceksin, ya atacaksın..

Bu defa da ona bozuluyor Cengiz!.

SEnIn IstEğIn Fıstık yEmEk mI, kEnDInE DurmADAn DErt yArAtmAk mı CEnGIz, Açık söylE..

“Yanlış kelimeler” dedim ya.. Başta Kanal D ana haber ve haber kanallarım­ız, Afrin Harekâtı’nın başından beri bazı askeri sözcükleri öğrenemedi­ler, yanlış kullanıyor­lar.

Havan’ın attığı şey değil, kendisidir top.. Atılan şey, mermidir, gülledir, bombadır. Şehidin adı, topun değil, merminin üzerine yazılır ki, gidip o şehidin intikamını alsın.

İkincisi.. Her gördüğünüz zırhlı araç Tank değildir. Tepesinde 360 derece dönen top olan zırhlı araç tank değildir. Onun adı askerlikte “Kundağı Motorlu Top”tur. BABAmlArın zAmAnınDA “ZAtül HArEkE top” DErlErDI. YAnI “KEnDI GIDEn top!.” Yani bir yerden bir yere, insan gücü, sığır gücü, katır gücüyle değil, kendi motoru ile giden top anlamına..

Hadi dil alışkanlığ­ı gidiyorsun­uz.. Ama bir gün, bir yerde de biri söylesin de meraklısı öğrensin hiç değilse doğrusunu..

Bunca geveze çıkıyor her gece Tv’lere, saatlerce Afrin konuşuyor. Bilen yok mu?.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye