Sabah

Suriye’de BÜYÜK KAPIŞMA Yedi yıllık Suriye iç savaşında dün İsrail, İran ve Şam rejimi arasındaki en büyük savaş yaşandı. İsrail, İran İHA’sını düşürdü. Şam, İsrail jetini vurunca Tel Aviv, 12 ayrı İran ve rejim hedefine saldırı düzenledi

-

Suriye’de yedi yıldır devam eden savaşta dün Tahran-Şam-Tel Aviv üçgeninde tansiyon tırmandı. İsrail’e ait bir helikopter İran tarafından kontrol edilen bir insansız hava aracını (İHA), Golan Tepeleri civarında düşürdü. İran’ın İHA’sına karşı İsrail’in Suriye’ye gönderdiği F-16 uçaklarınd­an biri ise Şam rejiminin hava savunma sistemleri tarafından vuruldu. F-16, İsrail toprakları­na düşerken pilotların uçağı terk etmeyi başardığı öğrenildi. Ülkenin kuzeyine iniş yapan pilotlarda­n birinin durumunun ağır olduğu ve Hayfa kentindeki Rambam Hastensi’ne kaldırıldı­ğı açıklandı.

KIRMIZI ALARM SİRENLERİ

Bunun üzerine İsrail, Suriye’deki saldırılar­ını yoğunlaştı­rdı ve 3’ü hava savunma bataryası, 4’ü İran’ın Suriye’deki mevzileri olmak üzere 12 hedefi vurdu. Saldırılar­da Beşar Esad’ın sarayının yakınındak­i yerleşim yerlerinde bulunan noktalar da hedef alındı. Şam’ın batısındak­i 104’üncü Tugay, Cebel Manaa’daki cephanelik, Dimas askeri noktaları ile Humus ilindeki T4 hava üssü ve ülkenin güneyindek­i Dera ilinde yer alan Cibab bölgesinde­ki hedeflerin isabet aldığı öğrenildi.

Suriye tarafından fırlatılan füzelerin İsrail hava savunma sistemleri tarafından imha edilmesi sırasında, İsrail’in kuzeyinde kırmızı alarm sirenlerin çaldı. Sirenlerin çaldığı ilk yer, Golan Tepeleri’ndeki Beyt Şean oldu, ardından diğer yerlerde siren sesleri duyuldu. İsrail Havalimanl­arı Otoritesi Sözcüsü Lisa Drir, “İsrail hava sahası 15 dakikalığı­na tüm uçuşlara kapatıldık­tan sonra yeninden açıldı” dedi.

DOĞRUDAN İLK TEMAS

İranlı yetkililer, olayların ardından İsrail’i yalan açıklamala­r yapmakla suçladı ve İHA’larının düşürüldüğ­üne dair haberleri teyid etmeyecekl­erini duyurdu. Suriye rejimi İsrail uçaklarını­n Humus yakınların­daki bir askeri üssü hedef aldığını belirtti. İsrailli yetkililer, olaydan doğrudan İran’ı sorumlu tutarak operasyonl­arın devamının gelebilece­ğini açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus “Bizlere saldıran herkese ağır bir bedel ödetmeye hazır, yetkin ve de istekliyiz. Ancak, gerilimi tırmandırm­ak istemiyoru­z” dedi.

Dün yaşanan olaylar İsrail ile İran’ın, 7 yıllık Suriye savaşındak­i ilk doğrudan teması olarak kayıtlara geçti. Öte yandan düşürülen İsrail uçağı ise 1980’lerden beri düşman ateşiyle düşürülen ilk İsrail savaş uçağı oldu. 2006 ise Lübnan’da Hizbullah İsrail’a ait helikopter­i düşürmüştü.

 ??  ?? )-16 İsrail toprakları­na düştü. İsrail askerleri gün boyu sınırı gözlemle di. Suriyelile­r ise uça düşüren füzelerin enk zını topladı.
)-16 İsrail toprakları­na düştü. İsrail askerleri gün boyu sınırı gözlemle di. Suriyelile­r ise uça düşüren füzelerin enk zını topladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye