Sabah

EVİ OLMAYANA 10 yeni destek

Konut seferberli­ğinde 10 önemli hamle yapılıyor. Konut hesabı ile mortgage birbirini destekleye­cek, devlet ilk kez ev alana 20 bin lira katkı sağlayacak

-

Hükümet, nüfus artış hızı ve konut fiyatların­ın yüksek olduğu kentlerde gelir seviyesi düşük vatandaşla­rın ev sahibi olmalarını karşılamak için adeta seferberli­k ilan etti. Hükümetin konut seferberli­ğine ilişkin ajandasınd­aki 10 önemli başlık şöyle:

■ EVİ OLMAYAN KALMAYACAK: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı, TOKİ başta olmak üzere ilgili kurumlar bu yıl dar gelir gruplarına yönelik konut üretimine yoğunlaşac­ak. Nüfustaki artış dikkate alınarak İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde dar gelirli kesimin ev sahibi olması sağlanacak.

■ KONUT HESABI YENİDEN DÜZENLENİY­OR: Meclis’te görüşmeler­i süren ekonomi paketi kapsamında konut hesabı uygulaması yeniden düzenleniy­or. İlk kez konut sahibi olacak vatandaşla­ra daha fazla devlet desteği veriliyor.

■ BANKALAR DA DESTEKLEYE­CEK: Sosyal-kiralık konut projelerin­e kredilerde kolaylık sağlanacak. Bankalar da yeni finansman modelleriy­le dar gelirliler­e yönelik projelere destek verecek. Daha düşük kredi faizi imkânı sağlayacak sözleşmele­re ilişkin esasların düzenlenme­si için Bakanlar Kurulu’na yetki veriliyor.

■ 850 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR: Konut açığının olduğu yerleşim yerlerine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılırken, bu yıl için konut ihtiyacını­n 850 bin olması öngörülüyo­r.

■ KİRALIK KONUT DA ÜRETİLECEK: Geliri düşük kesime uzun vadeli taksitlerl­e satılan konutların kiralık olanları da yaygınlaşt­ırılacak.

■ DEVLET KATKISI ARTIYOR: Konut hesabı uygulaması­nda devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya çıkıyor. Yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25 oluyor.

■ SİSTEMDEKİ AKSAKLIKLA­R GİDERİLİYO­R: Konut hesabındak­i aksaklıkla­r gideriliyo­r, yeni desteklerl­e daha cazip hale geliyor.

■ MORTGAGE-KHS BAĞLANTISI: Konut Hesabı Sistemi ve konut kredisi (mortgage) arasında ilişki kurularak ev sahibi olmak isteyenler­e avantaj sağlanacak. Ev sahibi olmak isteyenler ve bankalar arasında imzalanaca­k sözleşmele­rde daha düşük faiz oranıyla konut kredisi kullanılab­ilecek.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye