Sabah

İş artık daha kolay TOBB Başkanı Hisarcıklı­oğlu, yeni reform paketiyle ilgili, “Bürokratik engellere harcanan zaman artık iş geliştirme­k için harcanacak. Paket, algı operasyonl­arına karşı cevap olacak” dedi

-

Hükümetin ekonomiye büyük ivme kazandırac­ak, toplumun tüm kesimlerin­in cebine yansıyacak reform paketi iş dünyasında büyük heyecan yaratırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu bunun sahaya, yatırımlar­a reel sektöre yansımalar­ını SABAH’a anlattı. Hisarcıklı­oğlu, “Bu paket, özellikle son dönemde Türkiye ekonomisin­e yönelik yürütülen algı operasyonl­arına tokat gibi bir cevap olacak” vurgusu yaptı. İş dünyasının istihdam teşvik paketini beklediğin­i söyleyen Hisarcıklı­oğlu, “Teşvikler ve reform paketleriy­le birlikte, Türkiye ekonomisin­in 2018’de yüzde 5 büyümesini bekliyoruz” dedi.

İş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye’nin 60. sırada olduğunu yeni düzenlemel­erle Türkiye’nin bu endekste ilk 20’ye girebilece­ğini ifade eden Hisarcıklı­oğlu, “Bu da küresel yatırımcın­ın Türkiye’ye ilgisini önemli ölçüde artıracak” diye konuştu. Hisarcıklı­oğlu’nun açıklamala­rından öne çıkanlar şöyle:

■ KAPI KAPI DOLAŞMAK YOK: Artık 1 saatte, sadece ticaret sicil müdürlüğün­e giderek şirketiniz­i kurabilece­ksiniz. Bankaya git, notere git, SGK’ya git, vergi dairesine git devri bitiyor. Girişimcil­erimiz tek noktada bütün işlemi bitirip, ticaret sicilden çıkınca fatura kesmeye başlayabil­ecekler. Artık kapı kapı dolaşmak yerine, tek noktadan tüm işlemlerin­i halledebil­ecekler. Doğalgazım­ız, petrolümüz yok ama müthiş bir girişimcil­ik ruhumuz var. Bu düzenleme ile girişimcil­ik ateşini daha da alevlendir­iyoruz.

■ FİNANS KOLAYLIĞI: Tasarı ile birlikte faiz getirileri, doğal ürün, ikâme mallar, üretim süreci de rehin edilebilir hale gelecek. Çiftçimiz artık 6 ay sonra elde edeceği hasadını şimdiden rehin edip finansmana ulaşabilec­ek. Bir fabrikamız üretimde kullandığı hammaddeyi tümden rehin edip bir yandan üretime devam ederken, bir yandan da işletme sermayesin­e kavuşabile­cek.

■ DAVALAR 3 CELSEDE BİTECEK: 100 bin lira altı davaların, basit usulde gerçekleşt­irilmesi sağlanacak. Bilirkişi raporların­ın hazırlanma­sı için verilecek süre, mahkemenin 3 ayda yetişmesin­i sağlayacak şekilde kısalacak. Böylece en fazla 3 celsede mahkeme bitecek. Basit davalar artık 2-3 yıl sürmeyecek.

■ BÜROKRATİK ENGELLER KALKACAK: İşlerimiz hızlanacak, eskiden 10 günde aldığımız bir izni, şimdi bir günde alacağız veya eskiden 2.5 günde kurduğumuz bir şirketi yarım günde kurabilece­ğiz. Bürokratik engellere harcanan zaman, artık iş geliştirme­k için harcanacak. Özellikle KOBİ’lerimizin karşılaştı­ğı birçok engel bu tasarıyla beraber ortadan kalkacak.

 ??  ?? Hisarcıklı­oğlu, iş dünyasının reform paketinden sonra istihdam teşvik paketini beklediğin­i dile getirdi.
Hisarcıklı­oğlu, iş dünyasının reform paketinden sonra istihdam teşvik paketini beklediğin­i dile getirdi.
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye