Sabah

ABD’deki Türkiye düşmanları­nın yeni taktikleri

-

Amerika’daki Türkiye karşıtı lobinin önde gelen isimleri bugünlerde pek bir dertli.

Onlara göre ABD-YPG ilişkileri bugünlerde ciddi bir güven bunalımı yaşıyormuş. Bunun nedeni de ABD’nin Türkiye’nin Afrin operasyonu­na karşı çıkmaması imiş.

Hele hele ABD’nin Menbiç’teki YPG unsurların­ın Fırat’ın doğusuna çekilmesi hususunda Türkiye’ye teminat vereceği söylentile­ri PYD/ YPG’yi fevkalade rahatsız etmiş.

ABD’nin Esed rejim güçlerini havadan bombalamas­ı bile bu güven bunalımını ortadan kaldırmaya yetmemiş!

Yapılması gereken Türkiye’nin önünü kesmek, Zeytin Dalı Harekâtı’na müdahil olmakmış!

★★★

Şu anda ABD’deki Türkiye karşıtı lobi bunu sağlamak için elinden geleni yapıyor. Bir yandan ABD’nin Rusya ve İran karşıtlığı­nı kullanıp Türkiye’nin bu iki devletle yakınlaşma­sının ABD çıkarları için büyük bir tehdit olduğunu vurguluyor­lar. Diğer yandan Türkiye’nin sivilleri hedef aldığı yalanını ortaya atmaya devam ediyorlar.

Bekleneceğ­i üzere YPG’nin 400 DEAŞ’lıyı “Türkiye’ye karşı savaşpa” şartıyla hapishaned­en çıkarmasın­ı, yahut Afrin’e destek yürüyüşü adı altında sivilleri kalkan yaparak 500 teröristin Afrin’e sokulmasın­ı gündeme getirmiyor­lar. Amaçları ABD’yi Türkiye’ye karşı harekete geçirmek!

Öte yandan Zeytin Dalı Harekâtı’ndan sonra PKKYPG ilişkisi gün gibi ortaya çıktı. Bu ilişkiyi gizleyemey­eceklerini bildikleri için şimdi iki yeni söylem kullanmaya başladılar.

PYD PKK’nın Suriye kolu olsa da, Suriye’de bir otonomisi var. Sadece PKK’nın talepleri doğrultusu­nda değil Suriye’nin gerçekleri çerçevesin­de hareket ediyor!

PKK ABD için gerçek bir tehdit değil ve terör örgütü olarak görülmesi için bir sebep yok! Zaten ABD 11 Eylül sonrasında yürürlüğe koyduğu yeni terörle mücadele kampanyası esnasında Türkiye’nin desteğini almak amacıyla PKK’yı terör örgütü ilan etmişti!

Görüldüğü gibi ABD’deki Türkiye düşmanları­nın yeni arayışı PKK’yı temize çıkarmak. Meğerse PKK bugüne kadar sadece “askeri unsurları” hedef almış, bu saldırılar esnasında yanlışlıkl­a sivil kayıplar yaşanmış!

Bunun adı düşmanlık. Burada bizim için önemli olan ABD dış politikası­nda bu anlayışın ne denli egemen olacağı. Bunu nereden anlayacağı­z? ABD’li yetkililer­in söylemleri­nden mi?

Elbette hayır. O söylemleri­n kıymeti harbiyesin­in olmadığını son 5 yılda çok net biçimde gördük. Bu saatten sonra ABD’nin Türkiye’yi ikna etmek için yapması gereken sahadaki terörist gruplara desteğini geri çekmek, Türkiye’nin terörle mücadelesi­ne destek vermektir.

Buna ihtimal veriyor muyum? Ne yazık ki hayır. O zaman Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dediği gibi kendi göbeğimizi kesmekten, ulusal güvenliğim­izi, birliğimiz­i, dirliğimiz­i tehdit eden terör örgütleriy­le kendi imkânlarım­ızla mücadele etmekten başka şansımız yok.

Elbette diplomasid­en vazgeçmeye­ceğiz. Fakat yine son 5 yıl bize öğretti ki sahada sert güç kullanmada­n masada diplomatik çabaların tek başına bir anlamı, bir değeri yok...

 ??  ?? )aKUHWWLQ ALTUN
)aKUHWWLQ ALTUN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye