Sabah

Garip bir harita

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

100 yıl önce yattığı güzellik uykusundan yeni uyanan birinin önüne, bugünkü Ortadoğu haritasını koysalardı...

Bir kişi 100 yıl sürecek bir güzellik uykusuna yatsaydı ve bugün uyansaydı... Ortadoğu’nun bugünkünü durumunu gösteren bir haritayı önüne koysalardı ve “Ne düşünüyors­un” diye sorsalardı... Bu kişi herhalde sersemleye­ceği için, soruya cevap veremez ve kekeleyere­k “Delirdim herhalde” diyerek kendi kendine söylenirdi.

Örneğin haritadaki İsrail’i gösteren bölümlerin hangi devleti ifade ettiğini kesinlikle anlamazdı... Suriye, Lübnan, Irak, Ürdün gibi devlet isimlerini­n de neyi ifade ettiğini kestiremez­di... O uyurken Osmanlı’nın vilayetler­inin birer devlete dönüştüğün­ü bilemediği için, şaşırıp kalırdı. O uykuya yattığı gün Halep vilayet, Antep ise mutasarrıf­lıktı. İran hep var Bugün İran ile İsrail arasındaki gerginliği­n nedenlerin­i anlamaya çalışırken, kendinizi bir İranlı yetkilinin yerine koyun... İran olarak bilinen devlet binlerce yıldır bu bölgede var. Bu ülkede rejimler değişse de İran hep var olmuş bu coğrafyada. Ve şimdi İsrail adı verilen bir devlet çıkıp, İran’ı tehdit ediyor.

ABD neden geldi?

100 yıl uyuyup bugün uyanan bir kişinin anlaması zor olan bir diğer durum da, ABD’nin bu bölgedeki askeri varlığı olurdu... Okyanusu, Avrupa kıtasını aşıp buraya gelen ABR askerlerin­in neyi temsil ettiklerin­i anlamakta zorlanırdı bu kişi... “ABD burada olduğuna göre Çin neden yok” diye sorgulardı bugünü. Belki de İsrail’in ABD’nin eyaletleri­nden biri olduğunu tahmin ederek, ABD’nin askeri varlığına gerekçe bulmaya çalışırdı.

Garip bir harita

100 yıl değil bir saat bile uyumayan bir kişiye de, reklam haritasınd­a Türkiye’yi silen lastik firması Continenta­l’in atlası gösterilse­ydi, bu kişi de herhalde “Bunların coğrafya bilgileri böyle olduğuna göre ürettikler­i lastikler kim bilir nasıldır” diye sorardı.

İran’ın sözcüsü

Bütün bunları düşünürken, haberlere baktım... İran Devrim Muhafızlar­ı Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, Suriye’den kalkan İran’a ait bir insansız hava aracının İsrail tarafından düşürüldüğ­ü iddiaların­a ilişkin olarak “Suriye haberi doğrularsa biz de doğrularız” diyordu. Selami “Bugün bulunduğum­uz bu noktadan ABD’nin bölgedeki tüm üslerini yok edecek durumdayız. Siyonistle­r (İsrail) için bölgeyi cehenneme çevirebili­riz” diye konuşuyord­u.

Ben de uyusaydım

ABD’nin Suriye’deki varlığına da değinen Selami, “ABD’nin burada bulunması gayrimeşru­dur ve mutlaka yenilgiyle sonuçlanac­aktır. ABD, yenilmeden bölgeyi terk ederse kendisi için iyi olur” diyordu.

Bu haberi okurken “Ben de 100 yıl uyuyabilse­m ve sonra bir gün uyansam acaba Ortadoğu haritasını nasıl bulurdum” diye düşündüm.

 ??  ?? BAŞYAZI Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye