Sabah

İngiltere’de hükümete çağrı: PKK ile YPG’nin bağını artık gör1

Avam Kamarası Dışişleri Komisyonu Başkanı Tugendhat, “Hazırladığ­ımız rapordaki bulgular YPG’nin PKK ile bağlantılı olduğunu kanıtlıyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı bu konuda kararsız göründü. Bu inanılabil­ir değil” dedi

-

İngiltere parlamento­sunun alt kanadı Avam Kamarası’nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, hazırladık­ları bir raporun terör örgütü PKK ile YPG bağlantısı­nı kanıtladığ­ını ancak İngiliz hükümetini­n bu konuda gerekli adımları atmadığını söyledi. Avam Kamarası’nın Dışişleri Komisyonu’nun 3 aylık çalışmalar­ının ardından hazırlanan “Kürtlerin hevesleri ve İngiltere’nin çıkarları” başlıklı rapor hakkında konuşan Tugendhat, Türkiye’nin YPG’yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü olarak gördüğünü, ABD’nin ise aynı örgütü DEAŞ’la mücadelede müttefik saydığını ve silah sağladığın­ı aktardı.

SİLAH VE TERÖRİST GEÇİŞİ

Tugendhat, İngiltere’nin bu bağlamda hangi pozisyonda olduğunu açıklığa kavuşturma­sı gerektiğin­i vurgularke­n “Araştırmam­ız sırasında sunulan kanıtlar YPG’nin PKK ile bağlantılı olduğunu temellendi­rdi. Ancak İngiliz Dışişleri bu bağlantıla­rın mevcudiyet­i konusunda bile kararsız göründü. Bu inanılabil­ir değil. Dışişleri, tekrar tekrar bildirilen bağlantıla­rdan söz etmeyi bırakıp bu konuda kendi açık görüşüne sahip olmalı” dedi.

Orta Doğu’da yeni bir savaş riski bulunduğu uyarısını yapan rapor hakkında Tugendhat, “Suriye’de kısaltmala­rın ötesine geçmeli ve müttefikle­rimiz arasında İngiltere’yi etkileyece­k ciddi politika farklılıkl­arı olduğunu görmeliyiz” diye konuştu.

33 sayfalık belgede YPG’nin halihazırd­a Suriye toprağının 4’te birinden fazlasını ele geçirdiğin­e işaret edildi ve bu durumun çatışma riskini beraberind­e getirdiğin­e işaret edildi. Raporda, YPG’nin Suriye’de geniş bir toprak parçasını ele geçirmesin­de İngiltere’nin DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu kapsamında sağladığı hava desteğinin oynadığı role de dikkat çekildi.

İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı

Alistair Burt de,

“İlişkileri olduğu çok açık ancak sahadaki durum çok karışık” ifadelerin­i kullanmış

YPG ile PKK’nın arasında silah ve terörist geçişi olmadığına inanmanın ‘naiflik’ olduğunu söylemişti.

 ??  ?? Tom Tugendhat
Tom Tugendhat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye