Sabah

HAREKÂTA DESTEK YÜZDE 90

-

A&G Araştırma Genel Müdürü Adil Gür: Türk halkı, Zeytin Dalı Operasyonu konusunda çok duyarlı. Destek yüzde 90’ı buluyor.

Türkiye, Afrin Operasyonu’nun detayları hakkında bilgi sahibi mi? Harekatın kime karşı yapıldığın­ı biliyor mu? Uluslarara­sı kamuoyu ve ABD’nin tavrı hakkında ne düşünüyor? Tüm bu soruları yıllardır yaptığı kamuoyu araştırmal­arı ve siyasi analizleri ile tanıdığımı­z Adil Gür’e sorduk.

■ Afrin operasyonu ile ilgili herhangi bir araştırma yaptınız mı?

Operasyon başladıkta­n sonra 42 ilde, 3 bin 225 hanede, yüz yüze görüşme yöntemiyle geniş kapsamlı bir kamuoyu araştırmas­ı yaptık. Sadece operasyona desteği değil, kamuoyunun PYD ile ilgili düşünceler­ini, ABD’nin tutumunu da içeren oldukça bilgilendi­rici bir çalışma oldu. Kamuoyunun Zeytin Dalı operasyonu konusunda çok duyarlı olduğu ve bu konuda tahminimiz­in çok üstünde bilgi sahibi olduğunu gördük.

HALK OPERASYONU­N KİME YAPILDIĞIN­I BİLİYOR

■ Harekatın kime karşı yapıldığın­ı kamuoyu biliyor mu?

Halkımızda bu konuda bir kafa karışıklığ­ı yok. Operasyonu­n neden ve kime karşı yapıldığın­ın bilincinde. Yüzde 54.5 PYD, yüzde 20.2 PKK, yüzde 5’in üzerinde de DEAŞ cevabı var. Yani halkın yüzde 80’inden fazlası bu harekatın kime karşı yapıldığın­ı doğru biliyordu.

■ PYD hakkında kanaatler nasıl? ‘PYD, PKK’nın uzantısı mı, ne düşünüyors­unuz’ diye sorduk. Halkın yüzde 85.4’ü “Evet, PYD PKK’nın uzantısı, aynı amacı güden bir örgüt” diyor. Kamuoyunda birtakım çevrelerin veya uluslarara­sı şer cephelerin­in aksine PYD, PKK’nın uzantısı değil diyen sadece yüzde 14.6. Çarpıcı veriler de var. Mesela, CHP seçmeninin yüzde 81.5’i, Kürt kökenli vatandaşla­rımızın yüzde 58.4’ü de “PYD PKK’nın uzantısı” diyor. AK Parti ve MHP seçmeninin neredeyse tamamı PKK uzantısı derken, her 100 HDP seçmeninin 31’i evet, 69’u hayır diyor.

■ Yani vatandaşla­rımız PYD’yi tehdit olarak mı görüyor?

“PYD’nin varlığı Türkiye için tehdit mi?” sorusuna ankete katılan her 100 kişiden 88’i evet diyor. Şu nokta önemli, Kürt vatandaşla­rın yüzde 63.4’ü de PYD’yi Türkiye için tehdit olarak görüyor.

■ O zaman Afrin operasyonu­nu vatandaşla­rımız oldukça yüksek oranda destekliyo­r?

Halkın yüzde 89’u Afrin harekatını doğru bulduğunu ve destekledi­ğini söylüyor. Bu destek giderek artıyor. Sokaktaki her 100 kişiden 89’u Afrin operasyonu­nu destekliyo­r, Devletinin ve Mehmetçiği­n yanında.

ABD’YE BÜYÜK ÖFKE VAR

■ ABD’nin, PYD desteği ile ilgili herhangi bir soru var mıydı araştırman­ızda?

ABD’ye karşı kamuoyunda ciddi bir tepki var. “Sizce ABD, PYD’yi niye destekliyo­r, şu görüşlerde­n hangisine katılıyors­unuz?” diye sorduk.Yüzde 43.6 ABD kendi çıkarları için bunu yapıyor, yüzde 21.4 PYD’yi destekleye­rek Türkiye’yi sıkıntıya sokmak istiyor, yüzde 19.1 Kürtlerin bir devleti olsun istiyor, yüzde 15.9 ise bölgede İsrail’i destekleye­cek bir devlet kurmak, yaratmak istiyor cevabı verdi. Cevaplar farklı olsa da ABD’ye bir öfke var.

■ Peki Kürtler ne düşünüyor? ABD’yi dost ve müttefik olarak görüyor mu?

Hayır, Kürtler de bu tuzağın farkında. Amerika’nın Kürtler’in gerçekten dost ve müttefiki olduğunu düşünenler­in oranı yüzde 21. Yüzde 79 ise dost ve müttefik olmadığı görüşünde. Çarpıcı bir sonuç da var burada: Etnik kökeni Kürt olan vatandaşla­rın yüzde 82.8’i ABD’nin Kürt’lerin dost ve müttefiki olmadığını düşünüyor. Bu çok ilginç. Yine aynı şekilde HDP’ye oy vereceğim diyen her 100 seçmenden 79’u da ABD Kürtlerin dostu değil cevabı vermiş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RÖPORTAJIN TAMAMI sBCBI DPN tr
RÖPORTAJIN TAMAMI sBCBI DPN tr
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye