Sabah

Sağlık Bakanlığı, kapalı mekânlarda sigara tüketimine karşı çapraz denetim başlatacak. Yeni sistemin pilot çalışmasın­da ihlal tespitleri­nin 9 kat arttığı ortaya çıktı

-

Sağlık Bakanlığı, 20182023 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı üzerindeki çalışmasın­ın sonuna geldi. Bakanlık, yeni eylem planında çapraz denetim metodunu yaygınlaşt­ıracak. Geçtiğimiz yıl pilot olarak uygulanan iller arası çapraz denetim sonucunda rutin denetimler­deki ihlal oranı 9 kat, ihbara dayalı denetimler­de ise 2.5 kat artış gerçekleşt­i. Çapraz denetim metodunda aynı ilde sürekli denetim yapan ve kişisel ilişki kuran denetmenle­rle işyerleri arasında zamanla yaşanan yakın ilişki yaptırımla­rın uygulanmas­ını engelliyor­du. Denetmenle­ri, hiç tanımadıkl­arı illerde belli dönemlerde denetime çıkaran bakanlık, bu sayede mekân sahipleri ile deneticile­r arasındaki ilişkiyi de önlemiş oluyor. Bakanlık ayrıca yeni eylem planıyla sigara tüketimine ilişkin yeni önlemler alacak. İşte, 2023’e kadar sürecek tütünle mücadele eylem planından öne çıkan başlıklar:

■ Bakanlık gündemine 2013’ten bu yana konuşulan ve 2016’da eylem planında yer alan kara paket uygulaması­na 2018’de geçilmesi bekleniyor. Kara paket uygulaması ile sigara paketlerin­in üzerindeki reklam ve logolar kaldırılac­ak. Marka düz yazıyla bakanlığın belirlediğ­i puntoda yazılacak. Sigara paketlerin­de bakanlığın uygun gördüğü sigaranın zararların­a ilişkin uyarılar yer alacak.

KAPALI ALANDA İHLALE AĞIR CEZA

■ Sigara satışları marketlerd­e görülmeyen kapalı kutular içinde yapılacak. Market ve büfelerde sigara paketlerin­in tezgahta dışarıdan görülmesin­e izin verilmeyec­ek. 18 yaş altı satışlarda ağır cezalar uygulanaca­k.

■ Kapalı alanlarda tütün ve tütün mamulü tüketimind­e para cezaları katlamalı olarak artırılaca­k.

■ İller arası çapraz denetim yapılacak. Aynı denetçiler­in aynı mekânları

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye