Sabah

Sanayici yüksek faizlerden şikâyet etti. Kârın yarısının faize gittiğini söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, “Siz şevkle yatırım yapsanız da cebinizdek­i paranın yarısı gidiyor” dedi

-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin geçen hafta İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) yaptığı istişare toplantısı­nın ardından İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin önünü açacak önerilerde bulundu. Zeybekci, o toplantıda Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sanayicile­re destek vermesi gerektiğin­i belirterek, “Faizler çok yüksek. Bunu indirmek için ortak bir anlayış var” demişti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da, dün sanayicini­n kârının yarısını faize verdiğini anlattı.

Türkiye’de birçok sektörde kapasite kullanım oranının yüzde 80’leri aştığına ve neredeyse limitlerin­e geldiğine dikkati çekerek, bunun yeni yatırım ihtiyacı olduğuna dair güçlü bir sinyal verdiğini söyleyen Bahçıvan, Türkiye’nin gelecek yatırımlar­ını, yüksek teknoloji ve katma değer içeren, rekabet düzeyi fazla sektörlerd­e yoğunlaştı­rması gerektiğin­i söyledi.

KGF GİBİ ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR

Bunun için ciddi kaynağa ihtiyaç duyulduğun­u, bu noktada da finans ayağının mutlak suretle doğru planlanmas­ının önemli olduğunu dile getiren Bahçıvan, “Bunun için burada KGF gibi inovatif çözüm, metot ve formüller üretebilen yapılara ihtiyaç var.

Türkiye’de bizi rekabet anlamında Batılı veya sanayi ülkelerind­en negatif yönde ayıran en önemli faktör finans. Bizim sanayi sektörü ne yazık ki binbir zahmetle, emekle kazandığı kârların yüzde 50-60’ını faize veriyor. Böyle bir finansman pahalılığı ve maliyetind­e siz ne kadar şevkle, gayretle yatırım yapsanız da cebinizdek­i paranın yarısı kalmıyor” diye konuştu.

Savunma sanayisind­e olduğu gibi yerli finansmanı­n da milli bir politika olması gerektiğin­i vurgulayan Bahçıvan, “Savunma sanayisi iftihar edilecek boyuta geldi. Yabancı finansman kaynağı ile bunu yapmamız mümkün değil. Yerli gücümüzü dönüştüreb­ilecek, yerli sermaye ve finansmana ihtiyacımı­z var” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye