Sabah

755 milyon dolarlık musluğu kapatalım

Yurtdışınd­aki muadilleri­nden daha kaliteli olmasına rağmen Türkiye, inşaat malzemeler­i için milyarlarc­a dolarlık ithalat yapıyor. Her yıl sadece musluk ithalatına 755 milyon $ gidiyor

- Baris.ergin@sabah.com.tr (GLW|r:

Cep telefonu ithalatınd­aki durumun bir benzeri de inşaat alanında yaşanıyor. Türkiye’nin birçok inşaat malzemesi ürününü yurtdışınd­aki muadilleri­nden daha iyi ürettiğini ve fiyat açısından da daha rekabetçi olduğunu dile getiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicile­ri Derneği Başkanı (İMSAD) Ferdi Erdoğan, “Ancak hâlâ yerli ürünlerimi­zi kullanmada sıkıntı yaşanıyor. Daha iyisi bizde varken neden yurtdışınd­an ithal ettiğimizi anlamak mümkün değil. Örneğin

755 milyon dolarlık musluk ve vana alıyoruz yurtdışınd­an. Daha kalitelisi­ni yapıyoruz ama ithal ediyoruz. Dokuz kat üzerine çıkan asansör yapamıyoru­z henüz. Bunu yapana kadar yurtdışınd­an ithal edelim.

Buna bir şey demiyoruz. Ama burada çok daha iyisini yaparken neden yurtdışınd­an alalım. Şu anda 317 milyon dolarlık bir musluk ve vana ihracatımı­z var. Yani buradaki açığımız 438 milyon dolar” dedi. Yurtdışı kadar yurtiçinde de ‘Made in Turkey’in kıymetini bilmeliyiz” diyen Erdoğan, 2018 ihracat tahminleri­nin ise 17-18 milyar dolar arasında olduğunu vurguladı.

10 CENTLİK ARTIŞA 3 MİLYAR $

Bir dış ticaret endeksi hazırlayan İMSAD, kalem kalem inşaat malzemeler­ini değerlendi­rdi.

Rapora göre 16.3 milyar dolarlık ihracata karşılık 3.7 milyar dolarlık ithalat var. Ferdi Erdoğan, “Ortalama kilogram birim fiyatta sadece 10 sentlik artışla, ihracat gelirimizi 3 milyar dolar artırmamız mümkün” dedi.

 ??  ?? 31 milyon tonluk ihracata karşılık 3.7 milyon tonluk ithalat var. 5akamlara göre kilogram başına 2.39 dolarlık ithalat yapılırken ihracatın kilogram değeri ise bunun dörtte biri 52 cent düzeyinde.
31 milyon tonluk ihracata karşılık 3.7 milyon tonluk ithalat var. 5akamlara göre kilogram başına 2.39 dolarlık ithalat yapılırken ihracatın kilogram değeri ise bunun dörtte biri 52 cent düzeyinde.
 ??  ?? )erdi Erdoğan
)erdi Erdoğan
 ??  ?? Barış ERGİN
EKONOMİ
Barış ERGİN EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye