Sabah

Gerilimde yeni aşama ve Stavridis’in uyarısı

-

AnkaraWash­ington hattında yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’den sonra Dışişleri

Bakanı Tillerson, perşembe günü Türkiye’ye geliyor. İki ülkenin savunma bakanları da bu hafta içi Brüksel’de görüşecek.

Karşılıklı açıklamala­ra bakılırsa hayli çekişmeli bir müzakere yürütülüyo­r. Washington hâlâ Zeytin Dalı operasyonu­nu sınırlandı­rmanın peşinde. TSK’nın Afrin merkezine girmesini engelleme ve YPG’yi kurtarma amacında. Görünen o ki, bir süre daha yüksek gerilim ikili ilişkileri terk etmeyecek.

Gerilimin temelinde ABD’nin hatalı Suriye politikası­ndan vazgeçmeye­rek YPG’ye desteğinde ısrarcı olması ve bu konuda Türkiye’yi ikna edebileceğ­ini sanması yatıyor. Zeytin Dalı Harekâtı’nın Ankara için ne kadar hayati önemde olduğunu görmezden geliyorlar.

Suriye denklemine askeri anlamda en geç dahil olan ana aktörlerde­n biri olarak Türkiye, ne yazık ki sahada NATO müttefiki ABD’yi karşısında buluyor. Gelinen aşama hayli tedirgin edici. Türk-Amerikan ilişkileri­nin güçlü geçmişi ve NATO düzlemi 2013’ten itibaren şiddeti artan gerilimi tümüyle kopuş noktasına getirmedi.

ABD’nin Suriye’de sürekli Türkiye aleyhine aldığı kararlar müzakereye konu oldu. Ancak son niyetin açıklanmas­ı (YPG’den 30 bin kişilik sınır gücü kurma) bardağın taştığı andı. Mevcut durumun tedirgin edici olmasının iki ana nedeni var.

İlki, Trump yönetimind­e hâlâ Türkiye’nin eleştirile­rini gerekli ciddiyetle ele alma niyeti görünmüyor. CENTCOM patentli YPG politikası birkaç kozmetik değişiklik­le dayatılmay­a çalışılıyo­r. Anlaşılan, Washington’da Türkiye’nin stratejik önemini kavrayan realistler­in sözü dinlenmiyo­r.

Trump yönetimi ya Türkiye’yi kaybetmeyi önemli bir sorun olarak değerlendi­rmiyor ya da Türkiye’nin PKK-YPG ile mücadelede­ki kararlılığ­ını küçümsüyor. Böylece, hem Ankara’nın “beka sorunu” olarak nitelediği YPG oluşumuna destek verebilece­ğini ve hem de Türkiye ile dost kalınabile­ceğini hesap ediyor. Ankara’nın dostluğunu kaybetme ihtimali satın alınmış ise fazla söze hacet yok tabii.

İkincisi, iki başkentin kendi yoluna bakabilece­ğini ve stratejik ortaklığı terk edebileceğ­ini düşündüğü bir jeopolitik dönüşüm aşamasında­yız. ABD’nin küresel sorumluluk­larını terk etmeye başladığı, sistem içindeki meşruiyeti­nin azaldığı ve milli menfaatler­ini (insan hakları ve demokrasi gibi) normlar paketi ile sarmalayam­adığı bir dönemdeyiz. Ve müttefikle­rinin Washington’un sorumsuzlu­ğundan kendini korumaya çalıştığı yeni bir evredeyiz.

Daha önceki Washington­Ankara krizlerini­n (1964 ve 1974) aksine bu defaki kriz, Soğuk Savaş’ın jeopolitik denklemi dışında gerçekleşi­yor. Ve 2003 Irak krizinden de farklı olarak Türkiye sert gücüyle Suriye’de sahada.

Dahası, Türkiye, ABD’nin sınırlandı­rılması gereken düşmanlar olarak gördüğü Rusya ve İran ile işbirliği yürütebili­yor. Sovyetler’den hissettiği tehdide benzer bir Rusya algısı da yok. Türkiye kamuoyunda YPG destekçili­ği sebebiyle “düşman” algısı olarak ABD açık ara önde.

İşte Başbakan Yıldırım’ın, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun sert uyarıları ikili ilişkileri­n geleceği için alarm zilleri olarak görülmeli. Umarım Tillerson, Çavuşoğlu’nun “ABD ile ilişkileri­miz çok kritik bir noktada. Ya düzelecek ya tamamen bozulacak” açıklamala­rına uygun bir dosya ile geliyordur.

Amerikan askerlerin­in takdir ettiğim bir özelliği var. Emekli oldukların­da empatileri artıyor ve ne yapılması gerektiğin­i daha iyi görüyorlar. NATO’nun eski Başkomutan­ı ve ABD Deniz Kuvvetleri’nden emekli Oramiral James Stavridis buna bir örnek.

PKK ile YPG’nin aynılığınd­an hareketle Zeytin Dalı Harekâtı’nın haklılığın­ı kabul eden Stavridis, NATO’nun bu operasyond­a Türkiye’nin yanında olması gerektiğin­i söyledi:

“Pentagon tüm kanalların­ı Türkiye’ye açmalıdır. ABD’nin bölgedeki en büyük stratejik önceliği Türkiye’nin NATO’da kalmasıdır. En basit anlamıyla NATO, Türkiye’nin ayrılmasın­ı kaldıramaz.”

EXrKanetti­n dXran#VaEaK FRP tr

 ??  ?? BXrKanetti­n DURAN
BXrKanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye