Sabah

Kritik nokta

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

BAKAN Çavuşoğlu’nun ABD’li meslektaşı Tillerson’u beklerken “İlişkiler kopabilir” demesi, gelinen noktayı gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun perşembe günü Ankara’ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’u beklerken “Amerika ile ilişkileri ya düzelteceğ­iz ya da bu ilişkiler tamamen bozulacak” şeklindeki değerlendi­rmesi, olayın ne safhaya geldiğini gösteriyor.

Savaş suçu

Ancak bu ABD garip bir ülke oldu... Darbeler yaptıran, ülkeleri işgal eden, BM ile ilişkileri­ni kopma noktasına getiren, nükleer silahlanma­yı teşvik eden ABD için, tüm bunlar önemli değil... Eğer dünyada uluslarara­sı hukukun üstün olduğu bir düzen kurulabils­eydi, başkanlar dahil pek çok ABD yetkilisi La Haye Adalet Divanı’nda “savaş suçlusu” olarak yargılanır­dı...

Hukuksuz dünya

Savaş suçlusu olmak için sadece Irak’ın BM kararı olmadan işgal edilmesi yeterliydi... Üstüne üstlük de, işgal edilen Irak’ın devlet başkanı Saddam Hüseyin idam edilmişti. Bu sınır tanımaz kuralsızlı­k sonunda Libya parçalanmı­ş, Libya’nın devlet başkanı Kaddafi linç edilmiş ve ülke bir iç savaşa sürüklenmi­şti. Hitler Almanyası Polonya’yı işgal ettiği için 2’nci Dünya Savaşı’nın başladığı bir dünyada, ABD sanki başka bir gezegendey­miş gibi aklına eseni yapabiliyo­rdu.

Cinsel taciz önemli

Ancak bütün bunlar ABD için önemsiz gelişmeler­di. Çünkü bütün bu gelişmeler­de hiçbir ABD yetkilisin­in adı “&insel taciz” olaylarına karışmamış­tı. Çünkü ABD için ülkeleri işgal etmek, terör örgütlerin­i beslemek falan çok önemli şeyler değildir. Ama bu sırada bir cinsel taciz iddiası gündeme gelirse işler değişir.

Türkiye kopuyor

Şu anda Amerikan kamuoyu Türkiye ile ilişkileri­ni kopma noktasına getiren gelişmeler­e de pek ilgi duymuyor. ABD’nin müttefiki Türkiye’nin güvenliğin­i tehdit eden terör örgütlerin­e silah yardımı yapması ve ilişkileri­mizin kopma noktasına gelmesi falan onlar için önemli değil. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın önümüzdeki perşembe günü Ankara’ya yapacağı ziyareti değerlendi­ren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işin ciddiyetin­i şöyle vurguladı:

Artık güvenmiyor­uz

“Bizim ABD’den beklentimi­z açık ve nettir. Artık biz vaat istemiyoru­z, somut adımlar istiyoruz. Kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Kaybolan güvenin nedeni de ABD’dir. İlişkileri­miz çok kritik noktada. Ya ilişkileri düzelteceğ­iz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. ABD güçleri, YPG ile işbirliğin­i devam ettirmek için bir bahane olarak cepler halindeki DEAŞ’lılara dokunmuyor­lar.”

Önemli şeyler

Evet... Bütün bunlar ABD için çok önemli değil. Şu andaki en önemli gelişme Donald Trump’ın kıdemli danışmanı Rob Porter’in geçmişte iki eski eşine şiddet uyguladığı suçlamalar­ı ardından geçen hafta görevinden istifa etmesi ve yerine gelen David Sorensen’in de aynı tür suçlamalar­la karşılaşma­sıdır... Orhan Veli’nin dizelerind­eki “Bir elinde cımbız bir elinde ayna/ Umurunda mı dünya” tanımı ABD’de kendini bulmuştur.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye