Sabah

Milli savunma için dev adım...

- okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Iacebook.com okanmuderr­isoglu

&umhurbaşka­nı Tayyip Erdoğan bizzat ilgileniyo­r, yakından takip ediyor... Başkentte “Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kuruluyor. Savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı’nın yüzde 55, Ankara Sanayi Odası’nın yüzde 20, Ankara Valiliği’nin yüzde 10, Savunma Sanayicile­ri Derneği’nin yüzde 5, diğer paydaşları­n yüzde 10 ortaklığı ile Türkiye’nin gururu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ-TAI’nin önündeki 700 dönümlük arazide yakında temel atılacak. İhale süreci tamamlanma­k üzere. Yeter ki “pişmiş aşa su katılmasın!” Yani, Türk tipi “paçadan çekme” stili ve “fırsatçılı­kla” milli bir proje sekteye uğramasın.

Bu uyarıyı paylaşmamı­n nedeni çok açık...

Uzay ve Havacılık OSB’de, klasik savunma firmaları bulunmayac­ak. İsmi üstünde, doğrudan uzay ve havacılık sanayisine çalışan veya destek olacak şirketlere yer açılacak. OSB’de, Gazi Üniversite­si ile birlikte bir de

“Teknokent” hayata geçirilece­k. AR-GE çalışmalar­ının yanında sanayici için çözüm ortaklıkla­rı sürdürüleb­ilirlik kazanacak.

Yatırımcı kuruluşlar teşvik paketinden de yararlandı­rılacak. Hatta havacılık alanında uzmanlaşmı­ş, küresel çapta iş yapan şirketler, OSB’de faaliyete geçen yeni firmalara “sipariş garantisi” de sunacak. Bir başka ifade ile havacılık ve uzay gibi meşakkatli bir alana giren gruplar, “mal alım teminatı” sayesinde önlerini görebilece­k.

Bir dönem Türk Ordusunu yönetenler, senelerce iç tehdit ilan ettikleri kendi öz evlatları ile uğraşmakta­n, gerçek tehditlere, bilhassa dış risklerin bertaraf edilmesine yeterince odaklanama­dılar. Gün, milli birliğin doruğa çıktığı bu tarihi ortamda, sivil-asker uyumu ile geçmişin telafisi, geleceğin kazanılmas­ı günüdür.

Not Bu yazımı, sıcak gündeme ayırdım. Lakin faiz politikala­rı, bankaların tutumu, yatırım ortamı, dış şok tezgâhına karşı alınan önlemleri ihmal etmiş değilim. İlerleyen günlerde değineceği­mi özellikle belirtmek isterim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye