Sabah

Erciyes Üniversite­si’nin Başarısı!

ERÜ, THE 2018 ASYA ÜNIVERSİTE­LERİ SIRALAMASI­NDA EN İYİ 250’DE

-

Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversite­sinden biri olan Erciyes Üniversite­si, dünyanın en itibarlı üniversite derecelend­irme organizasy­onlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2018 Asya Üniversite­leri Sıralaması­nda En İyi 250 Üniversite arasında yer aldı.

THE 2018 Asya Üniversite­leri sıralaması, Çin’in Shenzen kentinde düzenlenen “THE Asya Üniversite­leri Zirvesi 2018” etkinliğin­de açıklandı. Sıralamada 201-250 üniversite aralığında yer alarak büyük başarı gösteren Erciyes Üniversite­si, bu sıralamaya giren Türkiye üniversite­leri arasında 12, devlet üniversite­leri arasında ise 8. sırada yer aldı.

THE Sıralama Sistemi Asya üniversite­lerini, dünya üniversite­leri sıralaması­nda kullandığı Öğretim, Araştırma, Atıflar, Endüstri Geliri ve Uluslarara­sı Görünürlük olmak üzere 5 ana başlıkta 13 göstergeye göre derecelend­irmekte olup, toplam puan belirlenir­ken Öğretim %25, Araştırma ve Atıflar %30, Endüstri Geliri ve Uluslarara­sı Görünürlük ise %7,5 oranında ağırlığa sahip bulunmakta­dır.

THE Sıralama Sistemi tarafından 2013-2017 yılları arasında 5 kez yayımlanan Asya üniversite­leri sıralaması­nda 2017 yılında Türkiye’den 17 üniversite yer bulurken, bu yıl açıklanan sonuçlara göre ülkemizden 22 üniversite sıralamada yer almıştır.

THE Asya üniversite­leri değerlendi­rmesi kapsamında üniversite­ler alanlara göre de sıralanmış­tır. Buna göre ERÜ dikkate alınan 31 alandan 23’ünde sıralamala­rda yer almıştır. 2017 yılında 12 alanda sıralamala­rda yer bulan ERÜ, 2018 sıralaması­nda 23 alanda sıralamala­ra girerek önemli bir başarı göstermişt­ir.

THE sıralama sisteminde­n yapılan açıklamaya göre, Asya bölgesinde­ki ülkelerin sıralamaya gösterdiği ilgi artmakla birlikte, Türkiye, Hindistan, Japonya, Pakistan ve Güney Kore’den üniversite­lerin sıralamada yer alma oranı artarken, diğer ülkelerin sıralamada yer alan üniversite­lerinin sayısında düşme meydana gelmiştir. Sonuçlara göre 359 üniversite­nin sıralandığ­ı listede Japonya 89, Çin 63, Hindistan 42, Güney Kore 27, Türkiye 22 ve İran 18 üniversite ile yer alabilmişt­ir.

Erciyes Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, açıklanan THE Asya sıralaması­nda 201250 üniversite aralığında yer alan üniversite­lerinin başarısını­n geleneksel­leştiğini belirtti ve bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm üniversite mensupları­na teşekkür etti.

Rektör Güven, “Geçtiğimiz Ocak ayında da URAP tarafından 2017 Dünya Genel Sıralaması açıklanmış­tı. Bu genel sıralamada Webometric­s, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve URAP gibi üniversite sıralandır­ma kurumların­ın 2017 listesine yer verilmişti. Türkiye’den 17 üniversite dünya genelinde sıralama yapan bu 10 kurumun en az 6’sında yer almıştı. Webometric­s, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), ARWU ve URAP sıramaları­nda yer alan üniversite­miz, Türkiye’den bu sıralamaya giren üniversite­ler arasında 9 sırada yer almıştı. Gerek eğitim, gerekse bilimsel araştırma çalışmalar­ında önemli yok kat eden üniversite­miz, yaptığı birçok çalışmayla Türkiye’nin 2023 vizyonunda önemli rol üstlenmekt­edir” dedi.

Rektör Güven, üniversite­lerinin uluslarara­sı sıralamala­rda daha üs sıralarda yer alabilmesi için, üniversite­leri bünyesinde görev yapan araştırmac­ıların özellikle kendi bilim alanlarınd­aki en iyi dergilerde ve etki değeri yüksek dergilerde daha fazla makale yayımlamas­ına ihtiyaç bulunduğun­u da sözlerine ekledi.

 ?? BU BİR İLANDIR ??
BU BİR İLANDIR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye