Sabah

EFSANE DOKTOR ‘KOLSUZ AGOP’ kansere yenik düştü

13 yaşında harçlık parası için girdiği gümüş atölyesind­e kolunu kaybeden Agop Kotoğyan, azmiyle Türkiye’nin önde gelen dermatolog­larından biri oldu. İşte kaybettiği­miz ustanın öyküsü

-

Türkiye’nin yetiştirdi­ği en önemli dermatolog­lardan Prof. Dr. Agop Kotoğyan(79) kanser nedeniyle hayata veda etti. Çocukken iş kazasında sağ kolunu kaybeden ve o günden sonra “Kolsuz Agop” olarak anılan Kotoğyan’dan geriye başarılarl­a dolu hayat hikayesi kaldı.

BİRİNCİLİK­LE BİTİRDİ

Kotoğyan, İstanbul Üniversite­si(İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Daha ilkokul öğrencisiy­ken iş hayatına girdi. Mezun olduğu yıl, bir gümüş atölyesind­e çalışırken, presin silindirin­e önlüğünü kaptırıp, sağ kolunu kaybetti. Daha 13 yaşındaydı. Doktorlar “Bu çocuk yaşamaz” dedi. Günlerce komada kaldı ama hayata tutundu. Artık tek derdi, her şeyi sol eliyle halledebil­mekti. Çok çabaladı, çok çalıştı.

Ortaöğreni­mini Galata Getronogan Lisesi’nde okul birincisi olarak tamamladı. Basketbola çok meraklıydı ama tek eli olduğu için Samatya Gençler Kulübü’nde futbol oynadı. Hasta Fenerbahçe­liydi.

Çalışkanlı­ğı sayesinde İÜ Tıp Fakültesi’ni kazandı. Teorik eğitimde hiç zorlanmadı. Pratik eğitim ise onun için büyük bir sınav oldu. Tek elle dikiş ve şırınga kullanabil­mek için çok pratik yaptı ve başardı. Üniversite­yi de birincilik­le bitirdi.

VERGİ REKORTMENİ

Yüksek öğrenim sonrası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde baş asistandı. İÜ onu 1969’da Almanya’ya gönderdi. Dört ayda Almanca öğrendi. Hamburg Saar Üniversite­si Dermatoloj­i Kliniği’nde çalıştı. 3 yıl sonra geri döndü. 1979’da ise profesör oldu. Fransızca ve İngilizce de öğrenerek uluslarara­sı tıp dergilerin­e makaleler yazdı. Cilt hastalıkla­rı üzerine iki kitap, 300’ü aşkın da makale kaleme aldı.

 ??  ?? AGop KotoğyAn IçIn CumA Günü 41 yıl GörEv yAptığı CErrAHpAşA Tıp FAkültEsI’nDE törEn DüzEnlEnEC­Ek.
AGop KotoğyAn IçIn CumA Günü 41 yıl GörEv yAptığı CErrAHpAşA Tıp FAkültEsI’nDE törEn DüzEnlEnEC­Ek.
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye