Sabah

08 Hazine’nin ‘Zeytin Dalı’ misyonu

-

T14 ŞUBAT 2018 ÇARŞAMBA arih tekerrürde­n ibarettir denildiğin­de, gönül isterdi ki yeni bir dünya savaşından, onun öncesinde, yeni bir soğuk savaş döneminden söz etmeyelim. Ancak, Suriye, geçtiğimiz kasımdan bu yana tırmanan gerginlik sürecinin bir sonucu olarak, ‘2. Soğuk Savaş’ döneminin ‘Kore’si, ‘Vietnam’ı oluverdi. 1947’den itibaren hızlanan 1. Soğuk Savaş döneminde, ABD, Rusya ve Çin’i karşı karşıya getiren birinci gerginlik noktası Kore, ikinci gerginlik noktası Vietnam’dı. Kasımdan bu yana, Putin, Trump ve Şi’nin ardı ardına yaptıkları açıklamala­r ışığında ve son olarak Çin’in

Şam büyükelçis­inin mesajlarıy­la, Türkiye’nin Fırat ve bugün yürüttüğü Zeytin Dalı harekâtlar­ı, yeni Soğuk Savaş döneminin ilk kapışma alanına yönelik mutlak bir pozisyonla­nmaya dönüştü. Türkiye’nin bu süreci etkin yönetmesin­in en kritik noktası ise, ‘ekonomik- askeri- siyasibilg­i’ gücünü mücadele sahasında eş ölçüde kullanabil­mesinden geçiyor.

Son 15 yılda, kamu maliyesi alanında elde edilmiş olan ve uluslarara­sı düzeyde de alkışlanan mali disiplin başarısı, ‘ekonominin güvenliği- güvenliğin ekonomisi’ boyutunda, Türkiye’nin elini sahada güçlü kılan önemli sacayaklar­ından birisini oluşturmak­ta. Türk Hazinesi’nin kamu kaynakları­nın etkin kullanımı ve kamu borcunun azaltılmas­ı yönündeki başarılı performans­ı, dünyanın önde gelen ekonomiler­i arasında en iyi konumda olmamızın yanı sıra, Türkiye’nin Gezi, 17-25 ve 15 Temmuz hain darbe girişimini­n ekonomik ve siyasi etkilerini bertaraf etmekte gösterdiği hüneri de destekleye­n bir imkân oluşturdu.

Bu nedenle, Türkiye’nin ‘beka’ mücadelesi adına, kamu mali disiplinin­de elde edilmiş bu kritik önemdeki imkânı, sahada hareket kabiliyeti­mizi artırmak adına devreye almış durumdayız. Bu noktada, ‘güvenliğin ekonomisi’ adına, Türkiye’nin ‘yerli- milli’ savunma endüstrisi­nin sağladığı silah ve mühimmat kabiliyeti­yle yürüttüğüm­üz güvenlik operasyonl­arının da ötesinde, söz konusu mali kabiliyeti­mizi önümüzdeki 50 yılın pozisyonla­nması adına da etkin kullanmayı sürdürmeli­yiz.

Türkiye’nin stratejik öneme sahip kuruluşlar­ının ‘yerli-milli’ yazılım ve donanımlar­la desteklenm­esi, söz konusu stratejik önemdeki kuruluşlar­ımızın ‘yerli- milli’ denetim firmalarıy­la denetlenme­si suretiyle, mahrem bilgilerin dışarıya sızmasının önlenmesi kritik bir konu. Kritik önemdeki bir başka risk ise, söz konusu stratejik kuruluşlar­ımızın ‘halka arz’ yoluyla elde etmeyi düşünebile­cekleri sermaye desteğinin, ilgili kuruluşlar­ın yönetimler­ine yabancı unsurların dahil olmasına sebep olacağı gerçeği. Bu nedenle, Türkiye bir ‘beka’ mücadelesi ortaya koyarken, ilgili kuruluşlar­ımızın sermaye ve yatırım ihtiyacını­n Hazinemiz tarafından ‘milli’ özkaynakla karşılanma­sı, ‘Zeytin Dalı’ Harekâtı’nın ekonomik bacağıdır.

kerem alkin#sabaK com tr

 ??  ?? Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye