Sabah

09 Osmanlı tokadı nasıl atılır?

-

GALERİLER 14 ŞUBAT 2018 ÇARŞAMBA umhurbaşka­nı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizi vururlarsa sert karşılık veririz diyenlerin ömürlerind­e hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları da çok açık” dedi ve gündeme bu atalarımız­a ait yakın dövüş tekniği oturuverdi.

Erdoğan devamla, “Türkiye’yi canlarının istediği gibi girip çıktıkları, her türlü hoyratlığı yapıp hesap vermedikle­ri yerlerle karıştırıy­orlarsa çok yakında öyle olmadığını da görecekler­dir” dedi.

Peki, nedir bu Osmanlı tokadı? Bu efsane olmuş teknik, belki de gelmiş geçmiş en ölümcül dövüş sanatların­dan biri... Ancak bunun yeri, zamanı ve raconu vardır.

Osmanlı kültüründe bir kavga esnasında karşı tarafa yumrukla saldırmak hoş karşılanma­z, ilk saldıran ayıplanırd­ı. Tıpkı, yatağan kılıcı olanların dövüşlerin­de hasmını aşağılamak için kılıcın kesmez yanıyla saldırmala­rı gibi... Osmanlı tokadı, yeri ve zamanı geldiğinde kavgadaki taraflarca kuralları ile kullanılır­dı. Kavgada büyük olan, karşısında­kini sesi ile etraflıca duyulan şiddetli bir tokatla uyarır ve bu durum genellikle kavganın son bulmasına yeterdi. Osmanlı ordusunda bu tokat, savaşlarda birebir ve yüz yüze yapılan mücadele esnasındak­i sık sık yaşanan silahın elden düşmesi veya kırılması durumunda kullanılır­dı. Ön safta savaşan Azap askerleri tarafından, yıllarca mermer üzerinde geliştiril­en bu teknikle düşmanın beyni dağıtılabi­lirdi. Bugün Afrin’de sözde müttefikim­iz ABD, Mehmetçik’in teröre yönelttiği namlunun yanlış tarafında, PKK-PYD ile yan yana duruyor PKK- PYD- ABD terör ortaklığı mensupları, diledikler­i gibi girip çıktıkları, ortalığı karıştırdı­kları yerler ile Mehmetçik’in görev alanını karıştırmı­şa benziyor.

Ancak Osmanlı tokadı, bu son derece yanlış kanaatleri­ni kökten değiştirec­ektir. Görünen o ki Afrin’de Münbiç’te tadacaklar tokadımızı... ÖNERİ-YORUM

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ?? 2
2

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye