Sabah

Pentagon’un kirli planı deşifre oldu

Altında eğittiği vurgulandı

-

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfetti­şliği raporunda ABD destekli SDG ismini kullanan PYD/ PKK’nın Suriye’de “iç güvenlik gücü”, “sınır güvenliği gücü” ve “patlayıcı uzmanı” eğitmeye başladığı bildirildi. Ekim-aralık aylarına ilişkin Başmüfetti­şlik raporunda ABD’nin Suriye’deki asker sayısını dört kat artırarak 2 bin civarına çıkardığı ifade edilirken ABD’nin Suriye’de toplam 12 bin 500 civarında asker eğittiği ve bunun 11 binden fazla kısmının SDG kuvvetleri­nden oluştuğu belirtildi.

Raporda “Savunma Bakanlığı, ABD ordusunun SDG’yi teçhizatla­ndırdığı ancak özellikle de YPG’ye verilen silahların doğru amaçlarla kullanıldı­ğından emin olmak için işaretlene­n ekipman ve malzemeler­i takip ettiğini bildirdi” ifadelerin­e yer verildi.

Pentagon’un PYD/PKK’nın paravanı SDG güçlerini DEAŞ’tan alınan alanların güvenlik ve istikrarın­ı sağlamak üzere eğitimden geçirdiği ifade edilen raporda şu ifadeler kullanıldı: “SDG iç güvenlik kuvvetleri, sınır güvenlik kuvvetleri, patlayıcı uzmanları eğitilmeye başlandı ve bu kuvvetleri­n tekrar yapılandır­ılması için planlar yapıldı”.

Raporda SDG adını kullanan PYD/PKK’nın 3 binden fazla sözde Rakka İç Güvenlik Kuvveti eğittiği belirtildi.

3..·<$ 25'8 08 .858/8<25"

ABD öncülüğünd­eki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Ryan Dillon söz konusu kuvvetin Sınır Güvenlik Gücü olduğunu ve şu aşamada 430 kişinin eğitildiği­ni açıklamış, toplam rakamın 30 bini bulacağını ve SDG’nin bu projeye öncülük edeceğini ifade etmişti.

Türkiye ile kriz çıkmasını engellemek için de ABD’li yetkililer bu açıklamayı yumuşatma yoluna gitmişti. Dün açıklanan bütçe talep tasarısınd­a da Muhtemel Dış Operasyonl­ar kapsamında DEAŞ’a karşı operasyonl­ara ilişkin Suriye’de sınır güvenliği ihtiyaçlar­ı için 250 milyon dolar talep edilmesi de Pentagon’un sadece isimler üzerinde oynadığı ilk duyurulan projenin devam ettiği yorumların­a neden oldu.

 ??  ?? Terör örgütü PYD/PKK’ya 5 bin TIR ve 2 bin uçak dolusu silah aktaran ABD’nin hazırladığ­ı raporda 12 bin 500 militanın ‘sınır güvenliği gücü” adı
Terör örgütü PYD/PKK’ya 5 bin TIR ve 2 bin uçak dolusu silah aktaran ABD’nin hazırladığ­ı raporda 12 bin 500 militanın ‘sınır güvenliği gücü” adı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye