Sabah

Türkiye’yi doğru şekilde anlayan tek ülke yine Türkiye’dir

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Başta Amerika olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ile de aramızın açılmasına neden olan olay, onların Suriye’nin kuzeyindek­i ve Türkiye’nin sınırındak­i oluşumu terör örgütü olarak değil, DEAŞ’a karşı mücadele eden Suriye halkının bir bölümü olarak görmelerid­ir. Yoksa hepsi Türkiye’nin teröre karşı verdiği mücadeleyi anlayışla karşılıyor­lar. PKK onlar için de bir terör örgütüdür.

Bir anı BAŞYAZI Aynı olaya

farklı konumlarda olanların nasıl farklı bakabilece­ğini Yunanistan’da katıldığım bir etkinlikte görmüştüm. Yunanistan’la aramızda gerginlik vardı. Atina’daki etkinlikte biz Türk konuşmacıl­arın güvenliği için dinleyici sayısı kadar polis görevlendi­rilmişti.

Ege kavramı

Biz Türk konuşmacıl­ar da Yunanlılar da barış istediğimi­zi söyleyerek, Ege’nin bir barış denizi olması gerektiğin­i vurguluyor­duk. O sırada biz Türklerin “(ge” denilince “'eniz”i, Yunanlı konuşmacıl­arın ise “(ge” denilince “Adalar”ı ifade ettiğimizi fark ettim. Bugün yaşanan olaya ve başta ABD ile yaşanan gerginlikl­ere baktığımız­da da durum aynıdır.

Kürt realitesi

“.ürt realitesi” bizim sosyo-politik yapımızın vazgeçilme­z bir öğesi ve ulusal birliğimiz­in değerli bir parçasıdır. Mesela ABD içinse, Kürt realitesi bölgedeki ulusları birbirine düşürmeye yarayacak bir bölücü etkendir. ABD de teröre karşıdır ve PKK onlar için de bir terör örgütüdür. Ama PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD, ABD için Esad’a, Rusya’ya, İran’a ve DEAŞ’a karşı mücadelede kullanılac­ak vesayet güçleridir.

Erbil ve Kandil

Şu ABD elini buradan çekse ve Suriye’deki Kürtlerin anayasal hakları, bunları kimse kullanmada­n barış içinde ele alınabilse, olay bugünkünde­n çok farklı gelişirdi. Ya da ABD Irak’ı işgal ettikten sonra Erbil’deki Kürt oluşumu ile Kandil’deki Kürt oluşumu arasındaki farkı görebilsey­di, durum yine çok farklı olurdu. Bu kavram kargaşası arasında tek olumlu yan, Türkiye’nin teröre karşı ve sınır güvenliğin­i korumayı amaçlayan operasyonl­arının, bunlar tarafından anlaşılmas­ıdır.

Hepsi bizi anlıyormuş...

Örneğin ABD Dışişleri Bakanı

Rex Tillerson, DEAŞ’la Mücadele Uluslarara­sı Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndaki konuşmasın­da Suriye’nin kuzeybatıs­ındaki son olaylardan kaygı duydukları­nı belirtirke­n “Türkiye’nin güvenlik endişesini­n farkındayı­z” demiştir. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g de, Zeytin Dalı Harekâtı’na ilişkin olarak “Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları bulunuyor. Hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar terör saldırısın­a maruz kalmadı. Türkiye, bu güvenlik endişeleri­ni çözme hakkına sahiptir” diye konuşmuştu­r.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye