Sabah

Okul öncesi eğitimin önemi

-

Giderek önem kazanan okul öncesi eğitim alanında çalışmalar­ı hızlandıra­n MEB yeni projeleri hayata geçiriyor. Okul öncesi eğitim, 3-6 yaş çocukların gelişmesin­i toplumun kültürel değerleri doğrultusu­nda yönlendire­n, akıl yürütmede ona yardımcı olan ve yaratıcılı­ğını geliştiren, kendini ifade etmesini sağlayan, sistemli bir eğitim süreci. Konuyu, eğitim girişimcis­i dostum, Kiga 'orf $naokulu Kurucusu %urçak detin’le masaya yatırdık.

3-6 yaş, çocuğun öğrenmeye çok açık olduğu değerli bir dönem. Okul öncesi eğitimi alan çocukların, almayanlar­a göre birçok alanda daha başarılı olduğunu kanıtlayan, akademik çalışmalar var. %u süreçte motor ve bilişsel becerileri­n yanı sıra, hayata hazırlanma­sı, sorgulamas­ı, düşünmesi ve sorumluluk alması için de ortam yaratılmal­ı. Çocuk böylece bağımsızla­şır, söz ve eylemlerin­in sorumluluğ­unu almayı öğrendiğin­de, insanlar ona güvenir. Böylece, o da kendine inanmayı öğrenir.

Karınları tok, ruhları aç

Burçak hoca, bu konuda Finlandiya ziyaretind­e görmüş ki başarı, günlük tüm ihtiyaçlar­ını kendisi gören, okula bisikletle giden, okullardak­i sınırsız internet bağlantısı­nı araştırma yapmak için kullanan çocukların anahtarı. Ayrıca, günlük 4 saat ders yaparak dünya çapında yapılan PİSA sınavında ilk sıralarda yer alan çocuklara fırsat ve sorumluluk vermekle ilgili bir durum.

İskenderun’da incelediği­m bu anaokulund­a çocuklar )inlandiya ve $lman eğitimi modellerin­den örneklerle yetiştiril­iyor. Tüm gün masa hazırlama, kıyafetler­ini giyme, menüdeki yemeğe yardım etme, kendinden küçüklere yardım etme, ekmeğini mayalama, temizlik yapma gibi rutinleri yerine getiriyorl­ar. Böylece, emeğin kıymetini bilmek ve hayatı anlamak açısından çok kıymetli değerlere sahip oluyorlar. Birey kendine yetebiliyo­rsa sorunlarla daha kolay baş edebiliyor. 0utluluk içeriden geliyor, dışarıdan değil...

Günümüzde tabletlerl­e oyalanan, saatlerce TV karşısında zaman geçiren çocuklar paylaşım ve sosyallikt­en uzak yetişiyor. Karınları tok ama ruhları aç. Zihinleri dolu ancak fikirleri olmayan, sorunlarıy­la baş edemeyen, mutsuz, çabuk tüketen, kıymet bilmeyen, çözmek yerine, bitirmeyi tercih eden bireyler...

Okul öncesi dönemde yoğun akademik bilgi aktarımınd­an ziyade, çocuğu doğasına bırakıp, yavaşlığın­a tahammül gösterdikç­e çevresini anlaması için fırsat vermiş olursunuz. 2t çektikçe u]ama]. Topraklarl­a, çamurlarla oynamak, yaralanmak, paylaşmak, oyuncak olmadan da kendini oyalayabil­mek. Mutlu olmak için birine ya da bir şeye ihtiyaç duymamak için ona fırsat verin. Ayakları yere sağlam basan bireyler olmaları için sürekli müdahale eden anne babalar yerine, cesaretlen­diren ve yanında olan anne baba olmayı tercih etmelisini­z.

sait.gursoy#sabah.com.tr Tel 0 1 SMS 1 -SG MESA- M+

1

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye