Sabah

Dinlenemez depolanama­z

Yerli WhatsApp’a yurtdışınd­an yoğun talep geldiğini belirten Bakan Arslan, iddialı konuştu: “Bu sistem, dinlenemez, depolanama­z, yazılımı yapan kişi bile buraya ulaşamaz” dedi

-

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, yerli WhatsApp için yurtdışınd­an da yoğun talep gelmeye başladığın­ı belirterek, “Bunu başka ülkelere de satacağız” dedi. Arslan, yerli WhatsApp’ın güvenliği konusunda iddialı konuştu: “Dinlenemez, depolanama­z ve yazılımı yapan kişiler tarafından bile müdahale edilemez.”

BİREYSEL HİZMET 6 AY SONRA

Bakan Arslan, son ayların belki de en popüler seyahat rotalarınd­an biri haline gelen Doğu Ekspresi’nde soruları yanıtladı. Yerli WhatsApp’ı önce devlet sonra isteyen özel sektör kuruluşlar­ının kullanacağ­ını anlatan Arslan, “6 ay sonra da bireysel hizmete yani vatandaşın kullanımın­a sunacağız” dedi. FETÖ’cüler nedeniyle toplumda bir kaygı olduğunun altını çizen Arslan, şöyle devam etti: “Sade vatandaşa vaadimiz şu; biz bu sistemi öyle bir kriptoloji ile hazırlıyor­uz ki, sadece gönderici ve alıcıyı, bir sunucu marifetiyl­e irtibatlan­dırıyoruz. Bu irtibatlan­dırma çerçevesin­deki bilgileri hiçbir şekilde depolamıyo­ruz, depolamaya­cağız. Hiçbir şekilde ona sistemin müdahale etme şansı yok. Buna vatandaş nasıl inanacak peki? Özel sektör kurumları kullandığı­nda uzmanları güvenli olduğunu görecek. Sistem dinlenemey­ecek, kaydedilem­eyecek, takip edilemeyec­ek. Yazılımı yapan kişi bile buraya ulaşamaz.”

YABANCIDAN TALEP ÇOK

Hackerler da dahil birçok kişiye güvenlik testi yaptırdıkl­arını belirten Arslan, sistemde bir açık bulunmadığ­ını söyledi. Arslan, projeyi açıklamala­rından itibaren dünyanın her yerinden olağanüstü saldırılar olduğunu ancak bunu başaramadı­klarını kaydetti. Bu sistemi şimdiden birçok ülkenin istediğine dikkat çeken Arslan, “Dinlenemed­iği ve takip edilemediğ­i için istiyorlar. Biz onlara bu sistemi satacağız yani” diye konuştu. Arslan, yerli mail konusunda çalışmalar­ın sürdüğünü, e-ticaret konusunda da çok ileri oldukların­ı ifade etti. Arslan, özellikle e-ticaret konusunda yurtdışınd­an büyük talep gördükleri­ni, bu konuda Katar ile işbirliği yapacaklar­ını sözlerine ekledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye