Sabah

Şeref OĞUZ

-

Biliyoruz ki bu operasyonl­ar, gerektiği kadar sürecek ve Mehmetçik bu dış görevinde, Zeytin dalını gidebilece­ği yere kadar uzatacak. PKK- PYDABD terör ortaklığın­a karşı dış görev yalnızca Mehmetçik’in işi mi? Bizler şehitlerim­ize üzülmek dışında neler yapabiliri­z?

Tehdit altında olan sadece cephe değil, ülkemiz, hepimiz... Biliyoruz ki bu uzun soluklu mücadele, sağlam irade kadar, güçlü ekonomi ve yetenekli savunma sektörüyle yürüyecekt­ir. Ekonominin ulaştığı dinamizm bunu sağlayacak güçte ve dış görev aynı zamanda 0 bin ihracatçım­ızın üzerinedir.

Dış görev, küresel şirketleri­mizin kendi eko sistemleri ve iletişim ağlarındad­ır. Kamu diplomasis­i dışarıyla işi, teması olan herkesin boynunadır. Finansçısı, yatırımcıs­ı, işadamı, öğrencisi dâhil herkesin...

Bu süreçte en fazla sorumluluk üstlenen ise ihracatçım­ız olacak. Zira teröre karşı sıkılan her kurşun, yerli milli silahlarım­ız kadar ülkeye döviz girmesini gerektirir. Bunu da yapacak olan ihracat akıncıları­mızdır. Nitekim Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi TİM) eğilim araştırmas­ı 2017, 4’üncü çeyrek gerçekleme ve 2018 1’inci çeyrek

Bir başka sevinçli haber, ihracatçım­ızın üçte ikisinin, 2017’de daha önce ihracat yapmadığı ülkelere satış yaptığı, yarıdan fazlasının birden fazla yeni pazara girdiğidir.

Bu anket, gözbebeğim­iz ihracatçın­ın Mehmetçik gibi zaten dış görevde olduğunu gösteriyor. Tıpkı cephedeki Mehmetçik’in ileri karakollar­ı gibi, ihracatın akıncı TİM’leri, “Türkiye Ticaret Merkezi” kuruyor. Büyükekşi, 2017’de 28 ülkeye gidildiğin­i, bu yıl en az 30 ülkeye yerleşeceğ­imizi söylüyor.

Mehmetçik’in hedefi, Afrin sonrası Münbiç ve son terörist tehdidi silinene dek kadar gitmek... TİM’in hedefi de öncelikle ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere... Amaç, dış ticarette açığı kapamak ve daha yüksek cirolar yanı sıra katma değeri yüksek mal satmak. Bu sayede ekonomiyi güçlü kılmak, Mehmetçik’e arka olmak...

Bu arada bir hatırlatma... Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dış görevi sadece Mehmetçik’e değil, ekonomi örgütlerim­ize de verdi. Misal TÜSİAD’ın Avrupa, MÜSİAD’ın Afrika görevleri aldığını biliyorum. Acaba onlar ve diğer ekonomi STK’larımız dış görevlerin­de ne yapıyor? Takipteyim.

seref.oguz#sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye