Sabah

ABD kendini tehlikede görüyorsa, biz ne yapalım?

-

8 nutmamamız gereken çok önemli bir gerçek var... Dünyada sadece Türkiye ve ABD yok! ABD’nin problemli olduğu ülkelerin listesini çıkartmaya kalkışsanı­z, günler ve geceler buna yetmez. 2’nci Dünya Savaşı ile kabuğundan çıkıp dünyaya açılan ABD, ne yazık ki bugün dünya barışının en büyük tehdididir. Hangi ülkeyle yakın ilişkiye girdiyse, o ülkenin başı mutlaka belaya girmiştir. Trump’ın Dışişleri Bakanı bahtsız Tillerson da, herhalde içine düştüğü açmazın farkındadı­r. Tillerson dün bir işadamı olarak iyi ilişkiler kurduğu ülkelere şimdi gittiğinde, hep sorunlarla karşılaşma­ktadır. BAŞYAZI

Düşman üretimi

Çünkü ABD’nin derin devleti silah endüstrisi­ni ayakta tutmak için, mutlaka düşman üretir... Eğer bir ülke ABD için problem teşkil etmiyorsa, o ülkede ya darbe, ya da iç savaş çıkartılır. Kendi halkını doyurmaya çalışan Kuzey Kore gibi yoksul ülkelerle, nükleer savaş ortamına dayalı gerginlikl­ere girilir. İran’da Musaddık gibi liberal demokrat bir siyasetçiy­i darbe ile devirirler. Sonra da Humeyni rejimi ile karşı karşıya kalırlar ve Ortadoğu’da mezhep kökenli bir gerginliği sahnelerle­r.

Güçlü ama...

ABD’ye bugün Afrin’de çevirdikle­ri film dolayısıyl­a biz nasıl bakıyorsak, Rusya da, Çin de böyle bakıyor bu ülkeye... Putin “ABD mütteIik aramaz, uydu arar” diyerek yorumluyor ABD siyasetini... Dün de Çin Halk Cumhuriyet­i Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, düzenlediğ­i olağan basın toplantısı­nda, “ABD’nin, dünyanın bir numaralı süper gücü olduğunu ve askeri gücünden bahsetmeye bile gerek bulunmadığ­ını” söyledi ve sonra şunları ekledi:

Tehdit kavramı

“- Eğer ABD bile dört bir taraftan güvenlik tehdidi algılıyors­a diğer ülkelerin hali ne olacak. O zaman diğer ülkelerin bu tehditleri evlerinin kapısında mı hissetmesi gerekir. Bu durumda günlerimiz­i nasıl geçireceği­z. ABD’nin bu güçlü güvensizli­k duygusunun nereden geldiğini bilmiyorum ancak dünyada kesin bir güvenliğin bulunmadığ­ını vurgulamak isterim.”

İşbirliği gereği

“- ABD yönetimi kendi güvenliğin­i diğer ülkelerin tehlikesi üzerine kurmamalıd­ır. ABD’nin diğer büyük ülkelerle ilişkileri­ni tehdit algıları üzerinden değil, işbirliği düzleminde ele alarak Çin, Rusya ve uluslarara­sı toplumla ortak şekilde dünya barışı ve istikrarı için ortak çaba sarf etmesini umuyoruz.” mbarlas#sabah.Fom.tr faFebook.Fom/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye