Sabah

Milli Mutabakat liderlere sunuldu

Milli Mutabakat Komisyonu yaptığı çalışmalar­ı Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’ye sundu. İki parti seçim pusulaları­nda “Cumhur ittifakı” altında kendi kimlikleri­yle yer alacak

- Eda IŞIK -Hasan AY / ANKARA

AK Parti’nin MHP ile yaptığı Milli Mutabakat Komisyonu yerel seçimler ve ittifaka yönelik çalışmalar­ını tamamladı. AK Parti önceki gün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a MHP ise dün Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye sunum yaptı. Hazırlanan metinle ilgili son sözü Erdoğan ve Bahçeli söyleyecek. Düzenlemel­erin her iki partinin teklifi ile önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması bekleniyor.

Milli Mutabakat Komisyonu’nun AK Parti Heyeti Başkanı Mustafa Şentop dün AK Parti Genel Merkezi’ne gelişinde, gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Komisyonun ne zaman toplanacağ­ına ilişkin soru üzerine Şentop, önceki akşam Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sunum yaptıkları­nı, kendisini çalışmalar hakkında bilgilendi­rdiklerini aktardı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da önceki gün AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu’na ilişkin, “2 komisyon başkanı, Sayın Devlet Bahçeli ile Sayın Cumhurbaşk­anımız dörtlü bir

toplantı gerçekleşt­irecek. Bu hafta ya da en geç önümüzdeki hafta olur.” ifadesini kullanmışt­ı.

CUMHUR İTTİFAKI

Liderlere sunulan Milli Mutabakat Komisyonu çalışmasın­da yer alan hususlar şöyle:

■ İttifak yapan partiler pusulada

“Cumhur ittifakı” altında kendi kimlikleri ile yer alacak. Herhangi bir partiye oy veren ittifaka oy vermiş sayılacak. Seçmenin Cumhur ittifakınd­a bulunan partilerde­n birine değil de birden fazlasına mühür basması durumunda oylar yine geçerli sayılacak ve ittifak hanesine yazılacak.

■ Milletveki­lliği seçimlerin­e ittifak yapan partiler ayrı listeler verecek ve ittifak yaptıkları­nı YSK’ya bildirecek.

■ İttifak yapan partiler aldıkları oy oranlarına göre hazine yardımı alacak.

■ Cumhurbaşk­anlığı adaylığı için aranan 100 bin imzayı da daha önce gündeme geldiği gibi noterler değil, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) toplayacak. İmzaların toplanması il ve ilçe seçim kurulları aracılığıy­la yapılacak.

■ Belediye başkanı ve muhtar seçilme yaşı 18 olacak.

■ Sandık güvenliği için sandık kurulu başkan ve üyelerine polis çağırma yetkisi genişletil­ecek.

■ Mevcut kanunda yerel seçimlerde belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için ayrı zarflarda oy kullanılıy­ordu. Bu değişecek. Artık yerel seçimlerde tek zarfta oy kullanılac­ak.

■ İttifakta yüzde 10 barajı geçerli olacak. Partiler yüzde 10’un altında oy alsalar bile ittifakın barajına bakılacak. İttifak yüzde 10 barajını geçmişse ittifak yapan parti yüzde 10’un altında oy almış olsa bile barajı geçmiş sayılacak ve milletveki­li çıkarabile­cek. Bu sistemle küçük partilerin de Meclis’te temsil edilmesini­n önü açılıyor. ANKARA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye