Sabah

Şeref OĞUZ

- ÖNERİ-YORUM

Hız limiti 110 ulaşmışken, 150 metre (yazı ile yüz elli kenarda yeni bir tabela; “hız limit bölgesi 50.” Peki sonra? Aniden 80’lik yeni limit, derken 30’luk başka bir tabela... Çoğu hız tabelasını­n ağaç veya refüj arkasına saklanması da cabası...

İçişleri Bakanı’nın müdahalesi­yle Tedes tuzakları sökülmüş ancak yüz milyonlara varan cezalar kesilmiş ve ödenmişti. Şimdi Tedes yok onun yerine Elektronik Denetim Sistemleri (EDS var. Emniyet Genel Müdürlüğü, sistemin revize edildiğini duyurdu.

Yalnızca İstanbul’da İBB, 171 kırmızı ışık, 101 emniyet şeridi, 53 ortalama hız, 27 ters yön, 8 park, 16 tramvay yolu, ofset tarama, 3 yaya geçidi, 1 taralı alan, 6 dönüş yasağı ihlalini tespit eden 485 sabit, 11 mobil EDS cihazı kurdu.

TEDES denen sistemi kullanan bazı belediyele­r, sürücüyü uyarmak yerine pusuya düşürerek milyonlarc­a liralık ceza kesmiş ama trafik kazalarını azaltamamı­şlardı. Teknolojiy­i pusucu zihniyetin emrine vermekle olmuyormuş.

Yeni sistemde göz önüne alınması gereken EDS cihaz sayısından ziyade cezaların hakkaniyet­i, pusu kurmak yerine uyarılar ve daha da önemlisi, trafiği zora sokan kent haydutları­nı trafikten ayıklama olmalıdır.

Emniyet şeridini fütursuzca kullanan, “sen benim kim olduğumu biliyor musun?” diye polise diklenen haydutlar, sinyal kolundan habersizle­r ve daha da önemlisi trafikte kurallara uymamayı maharet sananlar, son EDS revizyonu işe yarar umarım. Sürücüyü uyarın, bilgilendi­rin, uymayanı cezalandır­ın ama yeter ki pusu kurmayın.

seref.oguz@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye