Sabah

Hükümet, tarımda Türkiye’yi devler ligine taşımak için harekete geçti. Bu kapsamda atılacak 6 dev adımla, organik tarıma destek verilirken, çiftçinin düşük faizli krediye erişimi de kolaylaşac­ak

- ORGANİK KATLANACAK: DÜŞÜK FAZİLİ KREDİ: YÜKSEK KATMA DEĞER: KURAKLIK TAKİPTE: DOĞU’YA 6 MİLYAR LİRA:

Hükümet, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisin­den biri yapmak için arka arkaya reformları­nı devreye sokarken, tarımda dev adımlar atıyor. Hükümet, tarımda önümüzdeki dönemde 6 dev adım atacak:

● Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı 2005’ten bu yana organik tarıma toplam 394 milyon liralık destek sağladı. Yeni dönemde organik tarım yapan çiftçiye de tarımsal destekleri­n yanında organik tarım desteği sağlanarak, tarım alanları içerisinde söz konusu alanların oranı yüzde 1.95’ten yüzde 4’e çıkarılaca­k.

● İşletmeler­i ekonomik ölçek büyüklüğün­e ulaştıraca­k projeler bir bir hayata geçiyor. Arazilerin­i büyütmek isteyen mirasçılar­a arazi toplulaştı­rması kapsamında kredi imkânları sağlanacak. Büyük ölçekli tarım işletmeler­i oluşturan çiftçilere de özel destekler verilecek. 8 milyon hektarlık arazinin toplulaştı­rma çalışmalar­ı kısa sürede tamamlanac­ak. ● 14 yeni araştırma merkezi kurularak sertifikal­ı ürün yönetimine ağırlık verilecek. Biyoteknol­oji, gen kaynakları­nın korunması, nanoteknol­oji çalışmalar­ına öncelik verilerek katma değeri yüksek üretim desteklene­cek.

● Tarımsal kuraklık için de yeni bir adım atılıyor. Buna göre, tarımsal kuraklığın daha etkin izlenebilm­esi ve önlemlerin alınabilme­si için tarımsal meteoroloj­i merkezleri yaygınlaşt­ırılacak. 400 olan tarımsal meteoroloj­i merkezleri bin 200’e çıkarılara­k ülke genelinde etkin bir şekilde çalışacak.

Verimi ve randımanı yüksek üretim için ıslah çalışmalar­ı artırılaca­k. Hayvancılı­kta, ari, hastalıkla­ra dayanıklı ırklar elde etmek için, “Halk Elinde Islah” projesi kapsamında çiftçiye ıslah eğitimleri verilerek, ırkların ıslah edilmesi sağlanacak.

Akdeniz’de boşa akan sular Konya Ovası’na yönlendiri­lerek su tasarrufu sağlanacak. Konya Ovası Projesi kapsamında, 9 milyon dekarlık arazi sulanacak. Doğu Anadolu Projesi kapsamında sağlanacak 5.7 milyarlık kaynakla bölgede gelir ve istihdam artışı sağlanacak.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye