Sabah

‘Cumhur İttifakı’ teklifi TBMM Başkanlığı’na verildi

AK Parti ve MHP, seçim ittifakıyl­a ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. AK Partili Mustafa Şentop, 26 maddelik teklifin 4 kanunda değişiklik içerdiğini söyledi

- Zübeyde YALÇIN-Eda IŞIK/SABAH

AK Parti ve MHP’nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemey­i içeren ortak kanun teklifi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ile MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Milletveki­li İsmail Faruk Aksu ve Milletveki­li Mehmet Parsak’ın yer aldığı heyet, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a teslim etti. Kahraman, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’ni aldıktan sonra yaptığı açıklamada, “Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Teklif, AK Parti Grup Başkanı Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin imzasını da taşıyor.

4 KANUNDA DEĞİŞİKLİK

Düzenlemey­e ilişkin konuşan Şentop, “Türkiye’nin önündeki kritik seçimlerde mutabakata kanuni temel kazandırma­k için çalışmalar­a başlamıştı­k. Toplam 26 maddelik bir metin, 4 kanunda değişiklik içeriyor” dedi.

MHP’li Kalaycı ise “MHP olarak, cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­lliği seçimlerin­e AK Parti ile hareket ederek sistemin kökleşmesi­nde katkı sağlayacağ­ız. Biz millet ne diyor, ona bakıyoruz. Yenikapı ruhunun 2019 seçimlerin­e taşınmasın­ı arzuluyoru­z” diye konuştu.

Meclis Başkanlığı’na sunulan teklif şunları içeriyor:

■ Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almasını yasaklayan hüküm kaldırıyor.

■ İttifak yapan siyasi partiler, ittifak protokolün­ü YSK’ya teslim edecek ve kendi aday listelerin­i verecek. İttifak yapan partilerin logosu oy pusulasınd­a yan yana olacak ve kare çerçeveye alınacak. Sıraları da kura ile belirlenec­ek. Kendilerin­e bir isim vermemişle­rse ‘İttifak’ yazacak.

■ İttifak yapan partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu partilerin her biri barajı geçmiş olacak.

■ Seçimlere katılma yeterliliğ­i taşıyan siyasi partinin seçime katılmamas­ı halinde, bu partinin üyesi başka bir siyasi partiden aday gösterileb­ilecek.

■ Milletveki­li sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası ile dağıtılaca­k.

■ Seçilme yaşı 18’e indiriliyo­r.

■ Yatağa bağımlı vatandaşla­r için seyyar seçim sandığı kullanılac­ak.

■ Aynı binada oturan seçmenler, hane bütünlükle­rinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla, farklı sandık bölgelerin­e kaydedileb­ilecek.

■ Sandık kurulu başkanları kamu görevliler­i arasından kura ile belirlenec­ek.

■ Filigranlı ve amblemli oy zarflarını­n ebatları belirlenec­ek. Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamas­ına rağmen Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılama­yan zarflar geçerli sayılır.

■ Mahalli idareler seçimlerin­de oy pusulaları­nın tamamı aynı zarf ve sandığa konulacak. Cumhurbaşk­anı ve milletveki­li seçiminde de pusulalar aynı zarfa konulacak. Genel seçimde önce Cumhurbaşk­anı, yerel seçimde ise belediye başkanları­ndan oy sayımına başlanacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye