Sabah

IPad’lerin atası Yenikapı’da çıktı

Chicago Üniversite­si’nde konuşan Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Prof. Dr. Kocabaş, kazıda “iPad’in atası” dediği “dipdik” adlı balmumuyla not alınan ahşap not defterine ulaştıklar­ını anlattı

-

İstanbul Üniversite­si (İÜ) Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Chicago Üniversite­si Oriental Enstitüsü’nde düzenlenen “Yenikapı Bizans Batıkları” konferansı­nda konuştu. Kocabaş, İstanbul’un tarihi mirasını yaklaşık 8 bin 500 yıl öncesine götüren ve dünyanın en önemli arkeolojik keşiflerin­den sayılan Yenikapı kazılarıyl­a ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Bizans dönemine ait 37 geminin gün ışığına çıkarıldığ­ını hatırlatan Kocabaş, “Bunlardan 6’sı Bizans donanmasın­da kullanılan ve bugüne kadar ilk kez ortaya çıkan ‘galeya’ adlı kadırgalar­dı. Daha önce hiçbir kadırga kalıntısın­ın ortaya çıkmamış olması çalışmanın önemini bir kat daha artırdı” şeklinde konuştu.

Kazılarda galeyaları­n dışında açık denizlerde kullanılan yük gemilerini­n de ortaya çıkarıldığ­ını kaydeden Kocabaş, “Bunlardan 4’ü taşıdıklar­ı yükle bulundu. Bunların içinde en nadir olanı, ‘dipdik’ diye de bilinen ahşap not defteri” dedi. Balmumu ile not alınabilen ahşap not defterinin kapak bölümünde çok hassas bir terazi yer aldığını dile getiren Kocabaş, “iPad’in atası” olarak nitelediği dipdikleri­n kazılarda ortaya çıkarılan en önemli parçalar arasında yer aldığını söyledi.

Taşıdığı amforalarl­a battığı belirlenen ve rekonstrük­siyonu yapılarak yüzdürülen ticaret gemisinin arka tarafında ısınmak ve yemek pişirmek için kullanılan bir ocak bulunduğun­u anlatan Kocabaş, “Bunlara baktığımız­da zamanın donmuş bir kesitini görebiliyo­ruz” dedi.

 ??  ?? Pro. Kocabaş, &KicaJo hniYersite­si 2riental (nstits·nde dzenlenen “Yenikapı Bizans Batıkları” konferansı­nda konuştu.
Pro. Kocabaş, &KicaJo hniYersite­si 2riental (nstits·nde dzenlenen “Yenikapı Bizans Batıkları” konferansı­nda konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye