Sabah

İnsani Kalkınma, 2023 Vizyonu

-

Bizim memlekette “kalkınma” deyince ağırlıklı olarak “fiziki yatırımlar” anlaşılır. Özellikle uzun ömürlü hükümetler döneminde, Türkiye’nin çehresinin değiştiği bir gerçektir. Örneğin, 16 yıllık AK Parti iktidarını­n en büyük başarısı, ekonomiyi yüksek faiz sarmalında patinaj yapmaktan çıkarıp, ihmal edilen her alanda altyapı yatırımlar­ına yönelmesi ve kaynak yaratması oldu. Ulaştırma, enerji, eğitim, sağlık, toplum, konut, milli savunma... Devletin, Anadolu’nun her noktasına ulaşabilme­si yakın tarihin en büyük “ekonomik ve sivil devrimidir.” Esasen bu hususta hatırlatac­ak o kadar çok başarı örneği var ki... Ama dünü yad ederken, geleceğe de odaklanmak, hatta yeniden inşa etmek zorundayız.

★★★ Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın “. Kalkınma Planı”na ilişkin değerlendi­rmelerini dinlerken benim açımdan en önemli, en değerli ve en dikkate değer tespiti, “insani ve manevi kalkınmayı” özellikle vurgulamas­ı oldu. Ülkemizdek­i fikir ayrılıklar­ının önce nefrete sonra çatışmaya dönme riski taşımasını­n temel nedeni, gençlerimi­ze matematik, fizik, kimya öğretmeye çabaladığı­mız kadar, “insani değerleri, empati yapmayı, yerli ve milli kimlikle küresel şartlara uyumu” öğretmeye aynı oranda çabalamama­mızdır. Kuşkusuz dönemsel performans­lar, bireysel övünç kaynakları, özveri ile elde edilen sonuçlarım­ız da var. Lakin kurumsal ve zihni dönüşüm, iş yapma biçimimizi­n değişimi, bilek gücünden ziyade beyin gücü ile mümkün olabilir.

Sayın Cumhurbaşk­anımızın, 2019’dan itibaren doğrudan kendisine bağlı, çekirdek bir ekipten oluşan “Stratejik Planlama Kurumu” kurması öylesine gerekli ki... Zira planı kâğıda yazsak bile uygulamanı­n takibi, hedeflere ulaşma kapasitesi­nin düzenli raporlanma­sı da mutlak zorunluluk.

Unutmayalı­m... Yeni Türkiye, yeni yöntemler gerektiriy­or!

 ??  ?? OkDn MÜDERRİSOĞ­LU
OkDn MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye