Sabah

Suriye haritasınd­a değişim... Komutanlar­ın öngörüsü...

-

Hafızam beni yanıltmıyo­rsa, 2014 sonları veya 2015’in ilk ayları idi. Bakanlar Kurulu toplantısı­nda Suriye’deki gelişmeler konuşulmuş, bilhassa Kuzey Suriye’deki tehlikeye işaret edilmişti. Dönemin Başbakanı, emin bir tavırla, harita üzerinden uzun analizlere girişmiş ve

özetle, “ABD’nin ve koalisyon güçlerinin DEAŞ’la mücadelesi, Suriye’nin kuzeyinde homojen bir etnik yapı oluşumuna yol açmaz. Kürt grupların arasında Arap, Türkmen ve diğer

unsurlar da yer alıyor” diyerek, kendi bakış açısına göre yüreklere su serpmişti!

Bugün gelinen noktada, Menbiç başta olmak üzere Türkiye’nin, Suriye’de almaya çalıştığı önlem bir terör koridoru açılmasını önlemek. Ve bu husus ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a izletilen video kaydının da harita bazındaki anlatımın da ana faktörüdür.

Diğer bir konu da Zeytin Dalı Harekâtı’nın seyri. Bizzat operasyon planlaması­na katılan komutanlar­dan dinlediğim detay şöyle:

“Harekât için 999 ihtimali hesaba katarsınız, beklenmedi­k bininci unsur devreye girer. Ki Afrin için de bu kural işledi! İklim, hava koridoru kısıtlamas­ı, terör örgütüne bildirilen koordinatl­ar, sivillerin arasında saklanan teröristle­r... Ama ne olursa olsun, Zeytin Dalı hedefine ulaşacak. Bahar ayları ile birlikte kent terörden arındırıla­cak!”

Askeri açıklamaya evet. Buna karşın, operasyonu­n iç siyasi ve dış politik planlaması da göz ardı edilemez. Bu nedenle elimizi çabuk tutmalıyız!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye