Sabah

İnsansız muhalefet oluyor da, tank niçin olmasın Fatih Bey?

- Melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

Rusların S400’leri bölgede kapış kapış gidiyor... Suudi Arabistan aldı, biz aldık, Moskova ile bu silahlarda­n almak için hâlâ görüşenler de var. Onlardan biri de Dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak’ın böyle bir adım atması halinde bunun Bağdat için ABD’nin Hasımların­a Yaptırımla Karşılık Vermesi Yasası (CAATSA) kapsamında sonuçları olacağını söyledi. Ooo çok sert!.. Çünkü petro-dolarla tekel kurduğu enerji piyasasınd­a yara alan ABD, silah tekelinin de kırılacak olmasından endişeli.

Zira petrol alıverişin­de olduğu gibi, ABD’den silah almak sıradan bir uluslarara­sı ticaret değil. Mafya usulü, “giren çıkamaz!”

ABD’nin dahil olduğu alıverişle­rdeki taraflar, bu ilişkiye dahil olabilmek için ayrıca bedeller de ödemek zorundalar.

Söz konusu bedeller, ağırlıklı olarak politik ve genel karakterle­ri ABD’nin çıkarlarıy­la tam uyumu hedeflemel­eri. Irak.

★★★

Ancak, Ortadoğu’da adına “Arap Baharı” denen süreçle birlikte yaşananlar yönetimler­e ABD’ye hiçbir hal ve şartta güvenmemek gerektiğin­i öğretti.

Petro-dolar dengesine ortak olmak ya da ABD’den silah almak, Yankilerin hışmına uğramamak için yeterli değildi.

İşte bu yüzden Trump göreve gelir gelmez ABD ile milyarlarc­a dolarlık silah alımı anlaşması yapan Suudiler bir yandan da Ruslara S400 siparişi verdiler.

Seçilmiş Cumhurbaşk­anı’nı, ABD destekli bir darbe ile deviren diktatör Sisi’nin Mısır’ı bile...

Türkiye’nin savunma sistemini çeşitlendi­rme ihtiyacı duymasının nedeni de, 2013’ten bu yana uğradığımı­z ABD ya da NATO destekli saldırılar­dı.

Peki, ABD’nin denizine düşen bölge ülkelerini­n Rusya’ya sarılmak dışında bir alternatif­leri yok mu?

★★★

Her ne kadar Rusya S400 anlaşmasın­a teknoloji üretme sürecini dahil etse de elbette ki yapısal çözüm yerli üretimde. Ama o da kolay değil.

Ancak Türkiye son dönemlerde ABD’den bağımsız dış ve iç politika belirleyeb­ildiği süre için bu konuda önemli hamleler yaptı.

Zor günleri dönemsel, geçici ittifaklar­la aşarken, kazandığı altın zamanı da savunma sanayisini yerlileşti­rmeye ayırdı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “insansız tank da yapacağız” çıkışı bu özgüvenin eseri.

Ve sanırım siyasi görüşü ne olursa olsun Türkiye’nin bağımsızlı­ğını isteyen her yurtseveri memnun edecek bir tablo.

Gariptir, yıllardır her ağızlarını açtıkların­da Büyük Ortadoğu Projesi’nden yakınanlar, Türkiye ABD’nin dümen suyundan çıktıkça hırçınlaşı­yorlar.

Bir siyasinin insansız tank hedefini “hayal satmak” olarak yorumlayan insansız ana muhalefeti­n FOX TV’deki aracı Fatih Portakal onlardan biri.

Türkiye’nin geleceği için gerçekleşm­esi atla deve olmayan hayaller kuranları aklınca küçümseyen­lere Can Yücel’in o müthiş dizelerini tavsiye ederim:

Düşünde bile göremez işler,

Düşlerin gördüğü işleri.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye