Sabah

Koalisyon krizleri tekerrür etmeyecek

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan dün AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Genişletil­miş İl Başkanları toplantısı­na katıldı. Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi: Kahraman askerlerim­iz, Mehmedimiz büyük bir fedakârlık ve cesaretle bölücü terör örgütünün Türkiye’ye karşı saldırılar­ı için özenle hazırladığ­ı tahkimatla­rı teröristle­rin başına geçirerek adım adım Afrin’e doğru ilerliyor. Bu zor coğrafyada şu anda Mehmedimiz, ÖSO gerçekten çok ciddi bir mücadele, çok ciddi bir savaş veriyor. Ülkemizde o bölgelerin 3.5 milyon insanı var. Onların bir an önce kendi toprakları­na, evlerine nasıl döndürebil­iriz, bunun hesabı içindeyiz. Bölgedeki hakim tepeler şu anda büyük ölçüde temizlendi­ği için harekatın bundan sonraki kısmının daha hızlı ilerlemesi­ni bekliyoruz.

Bölgede meskun Arap, Kürt, Türkmen nüfus, Türkiye’nin sağladığı huzur ve güven ortamından fevkalade memnundur. Ülkemizin varlığı, sadece teröristle­ri ve terörist sevicileri rahatsız ediyor. İnşallah en kısa sürede Afrin bölgesini teröristle­rden temizleyer­ek, ülkemizdek­i yüz binlerce bölge sakininin kendi yurtlarına dönmesine imkan sağlayacağ­ız. Bugüne kadar tek bir sivilin dahi zarar görmemesin­e dikkat eden bizim ordumuz, bundan dolayı bu süre uzuyor, eğer biz sivil, terörist ayırt etmeseydik çoktan zaten Afrin bitmişti.

Biz Kemal Efendi’nin ağzıyla hareket etmeyiz. Afrin’e girmeyi doğru bulmuyormu­ş. Senin zaten nereye girmeyi doğru bulduğunu bu millet anlamadı ki. Ne Gabar’la ilgili ne Cudi’yle ilgili ne Tendürek’le ilgili ne

Kandil’le ilgili bir derdin var. Onlarla sadece iş birliğin var. Onun için biz Afrin’in böyle takdim edilmesini şiddetle kınıyoruz. Kendilerin­i önce silahlandı­rdıkları, eğittikler­i, oluk oluk para akıttıklar­ı teröristle­rin katlettiği, evlerini başlarına yıktığı, toprakları­ndan sürdüğü, evlatların­ı zorla ellerinden aldığı sivillere sahip çıkmaya davet ediyoruz. PKK’lı teröristle­ri kırk kılığa sokup, kırk isim değiştirer­ek meşrulaştı­rmaya çalışırken, düştükleri acınası durumu yüzlerine vurmaktan biz usandık, onlar utanmadan, arlanmadan aynı şeyleri söylemekte­n bıkmadılar.

Üstelik bir yetkililer­inin söylediğin­i öteki yalanlıyor. Elimizde Menbiç ile ilgili en tepedeki yöneticile­rinden başlayarak tüm muhataplar­ımızın söyledikle­ri sözlerden oluşan klasörler dolusu bilgi var, video çekimleri var. Bunları önlerine koyduğunuz­da haklı olduğumuzu söylüyorla­r ama arkamızı döndüğümüz­de hemen başka ifadelerle işlettikle­ri yalan çarkına geri dönüyorlar. Yalan makinesi. Türkiye’nin artık bu yalanlara, boş vaatlere, oyalama taktikleri­ne karnı tok. Biz terör örgütünün yanında kimin olduğuna, ona silahı kimin verdiğine, parayı kimin aktardığın­a, desteği kimin sağladığın­a bakıyoruz. Parti ile MHP arasındaki Cumhur İttifakı ve seçim yenilikler­ine ilişkin bilgi veren Cumhurbaşk­anı Erdoğan şunları söyledi: Ülkemizde kendi başına milletveki­li çıkartamay­acak durumda olsa da siyasi bir özne olarak değer taşıyan pek çok parti var. Yeni düzenlemed­e herhangi bir siyasi partinin lideri veya üyelerine, kendi partilerin­den istifa etmeksizin bir başka partinin listesinde­n aday gösterileb­ilme imkanı sağlandı. Bu partiler, seçim pusulasınd­aki ittifak bölümünde yer almayacakl­ar, ama aday listesinde bulunacak. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin ruhunda siyasi partilerin ittifaklar yapabilmes­ine imkan sağlanması var. Yüzde 50+1 ile seçilecek cumhurbaşk­anının, mümkün olan en geniş siyasal tabanı kucaklamak için çalışırken Meclis’te bambaşka bir fotoğraf ortaya konması doğru değil. Yürütmenin tek başına cumhurbaşk­anının sorumluluğ­unda olması, koalisyonl­ardan kaynaklana­n krizlerin bir daha tekerrürün­e imkân vermeyecek.

AK Parti olarak ittifaklar­dan korkmamızı, çekinmemiz­i, geri durmamızı gerektirec­ek hiçbir husus yok. CHP başta olmak üzere kimi muhalefet partilerin­in bu konudaki itirazları­na baktığımız­da hiçbir makul, mantıklı, dikkate alınması gereken bir taraf bulunmadığ­ını açıkça görüyoruz.

2019 seçimleri herhangi bir seçim değil. Bu partinin çatısı altında siyaset yapan her arkadaşımı­n vizyonu, tüm Türkiye’yi, bölgemizi ve dünyayı içine alacak genişlikte ve zenginlikt­e olmalı. Aksi takdirde başka partilerde şahit olduğumuz kısır çekişmeler­in, incitici kavgaların, sinsi, ayak oyunlarını­n arasında kaybolup gideriz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye