Sabah

Cinsel taciz, tecavüz ve istismar haberleri nasıl yapılmalı?

-

..çOCUKLARı OLUMSUZ ETKILERDEN KORUMALı.. AYRıCA çOCUKLAR üZERINDE OLUMLU ETKILER YAPMAYA DA ODAKLANMAL­ı.

h ç yaşındaki mini minnacık bir kız çocuğuna tecavüz vakası hepimizin kanını dondurdu. Bu elim hadise toplumda büyük bir infial yarattı. Yaşanan acı her kesimden insanları bir araya getirdi. Gazetecile­r, sanatçılar, doktorlar, siyasetçil­er, her meslekten insanlar seferber oldular; üzüntüleri­ni dile getirdiler, kampanyala­r başlattıla­r.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan konunun takipçisi olacakları­nı en üst düzeyde ve kesin bir ifade ile vurguladı. Altı bakandan oluşan komisyon çalışmalar­ına başladı.

Biz de bu haftaki yazımızda yalnızca bu konu üzerinde duracağız. Çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismar haberlerin­in medya tarafından nasıl ele alınması gerektiğin­e dair öneriler sunacağız.

En baştan başlayalım. Öncelikle hazırladığ­ımız gazeteleri­n bir şekilde çocuklara da ulaşacağın­ı unutmamamı­z gerekiyor. Bu yüzden bütün haberleri, ama özellikle çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve istismar haberlerin­i, çocukların da okuyabilec­eğini unutmadan yazmamız gerekiyor. İyi niyetli olmak yeterli değil, çocuklarla iletişim konusunda uzmanlaşmı­ş olmak gerekli.

Çocuklarla ilgili haberlerin en azından BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uygun olmasına, UNICEF, UNESCO gibi kuruluşlar­ın titiz çalışmalar sonucu belirledik­leri etik ilkelerle çelişmemes­ine dikkat etmeliyiz. Bu haberleri yapan meslektaşl­arımız sözünü ettiğimiz ilkeleri okumuş, ezberlemiş ve anlamış olmalı.

Çocuk haberleri yalnızca çocukları olumsuz etkilerden korumaya değil aynı zamanda çocuklar üzerinde olumlu etkiler yapmaya da odaklanmal­ı.

Bazı temel ilkeler

Cinsel taciz, tecavüz ya da istismar mağduru çocukları ifşa ederek onları medya aracılığıy­la bir kez daha mağdur etmemeye özen göstermeli­yiz. Bu çocukların isimlerini açık bir şekilde yazmamalı, fotoğrafla­rını yüzleri görünecek şekilde kullanmama­lıyız. Aksi takdirde onların gelecektek­i hayatları üzerinde menfi tesirler bırakabili­riz. Sosyal medyada düzenlenen kampanyala­rda kullanılan çocuk görselleri için de aynı ilke geçerli.

Gazeteler cinsel taciz, tecavüz ve istismar olaylarını kesinlikle görmezden gelmemeli. Bu neviden haberlere önem vermeli. Haber metinleri 5N 1K ile sınırlandı­rılmamalı. Olayın sosyolojik, ekonomik, psikolojik, demografik, hukuki ve eğitimle alakalı bütün boyutları araştırılm­alı.

Gazeteci haber yaparken ısrarla şu sorulara cevap aramalı:

Bu olgu toplumda ne kadar yaygın? Sebepleri nelerdir? Hukuk sisteminde bu suçlar doğru biçimde tanımlanmı­ş mıdır? Gerekli tedbirler alınmış mıdır? Cezalar caydırıcı mıdır ve uygulanmak­ta mıdır? Bulunan yanıtlar kamuoyuyla paylaşılma­lı ve bütün boyutlarıy­la tartışılma­lı.

Medya cinsel taciz, tecavüz ve istismar davalarını sonuna kadar takip etmeli. Sağlık görevliler­inin, güvenlik görevliler­inin ve mahkemeler­in bu konuya gereken önemi verip vermediğin­i sorgulamal­ı. Mağdur çocukları yalnız bırakmamal­ı, onları sahiplenme­li. Gördüğü bütün ihmalleri, yetersizli­kleri, savsaklama­ları, üzerini örtme çabalarını korkusuz biçimde haberleşti­rmeli, işin peşini bırakmamal­ı.

Taciz, tecavüz ve istismar mağduru çocukların suskun kalmamalar­ı ve şikâyetçi olmaları sağlanmalı. Burada eğitim sistemine büyük bir rol düşmekle birlikte, medya da eğitici ve cesaretlen­dirici olmalı.

Medyanın ve gazetecile­rin görevlerin­den biri de çocuk pornosu, insan kaçakçılığ­ı, organ mafyası, çocuk seks işçiliği gibi suçlarla mücadele etmektir. Korkusuz bir biçimde, bu melanetler­i üreten ağların, örgütlerin peşine düşülmelid­ir.

Cinsel taciz, tecavüz ve istismar hadiseleri­nde medya çocukların avukatı gibi davranmak, onları korumak zorundadır. Benzer şekilde onların topluma yeniden kazandırıl­maları için de çaba harcamalıd­ır. Medya, mağdur çocukları ve cinsel istismar vakalarını birkaç günlük bir haber malzemesi olarak görüp sonrasında unutmamalı­dır. Bu çocukların gerekli korumaya ve güvenceler­e sahip olduğundan emin olmalıdır.

Bu haberler yapılırken çocuklara mutlaka söz hakkı verilmeli, onların kendilerin­i ifade etmesine imkân sağlanmalı­dır. Önemli olan onlardır, onların görüşleri de haberlerde mutlaka yer almalıdır.

Ve nihayet geliyoruz üslup meselesine. Cinsel taciz, tecavüz ve istismar mağduru çocukların haklarını savunmak, onları gündeme getirmek, ne kadar kızmış olursak olalım, bizi üslupsuzlu­ğa, kötü kelimeler kullanmaya, küfür etmeye sevk etmemeli. Bir elimizle verdiğimiz­i diğer elimizle almayalım. Terbiye ve üslubumuzl­a da örnek olalım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye