Sabah

Katliam emirleri Salih Müslüm’den

PYD/PKK’lı teröristba­şı hakkındaki dosyada bombalı saldırılar­dan yakalama kararı var

-

ANKARA, Çekya’da yakalanan Salih Müslüm için iade dosyasını Prag’a iletti. Merasim Sokak ve Güvenpark katliamlar­ının yanısıra Vergi Dairesi patlaması için çıkarılan yakalama kararı da dosyaya kondu. 13 teröristin “Saldırı emirlerini Müslüm veriyor, talimatlar­ı Kandil’den alıyordu” ifadeleri de eklendi.

Türkiye’nin talebi üzerine Çekya’nın başkenti Prag’da kaldığı otelde gözaltına alınan PYD’nin eski başkanı Salih Müslüm’ün Türkiye’ye iadesi süreci hızla devam ediyor. Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar­a MİT Müsteşarlı­ğı’ndan da bilgi ve belge takviye ediliyor. PYD içinde faaliyet gösterirke­n güvenlik güçlerine teslim olan veya sınırdan Türkiye’ye yasadışı yollarla sızmak isterken sağ ele geçen 13 teröristin Salih Müslüm ile ilgili ifadeleri de iade dosyasına eklendi.

İŞTE O İFADELER

■ Gaziantep’te yakalanan YPG’li Heccet Umuyi, “Salih Müslüm ile eş başkan Asya Abdullah, emir ve talimatlar­ı doğrudan PKK’nın Kandil’deki çatı yapılanmas­ı olan KCK Yürütme Konseyi’nden alıyor. Avrupa ülkelerind­e diplomasi turları düzenleyip ‘Biz DEAŞ’a karşı mücadele ediyoruz” diyerek sempati toplayıp, silah ve parasal destek arıyorlar. Salih Müslüm’ün bir oğlu, Kobani’de DEAŞ’la çıkan çatışmada öldürüldü. Kardeşi Enver Müslüm de PYD içinde aktif rol alıyor.”

■ Suriye uyruklu YPG’li İsmail Süleymani: “Salih Müslüm PKK’nın en güvendiği adamlarınd­an biri. Afrin’de Şehit Ruken Taburu adı altında kadın ve

erkeklerde­n oluşan silahlı eğitim kampı kuruldu. Bu kampın sorumlular­ından, Yüksekoval­ı Cemşid Gever kod adlı terörist bize, Salih Müslüm’ün uzun yıllar Abdullah Öcalan’ın yanında siyasi danışmanlı­ğını yaptığını, örgütün en sağlam kadroların­dan biri olduğunu ve kampa gelerek mezuniyet törenine katılacağı­nı söyledi. Tüm kararları Salih Müslüm ile Asya Abdullah alıyor. Ancak bu ikisi de Kandil’den habersiz adım bize atmaz.”

■ Terörist Nurullah Sevim: “Salih Müslüm PKK içinde sevilip sayılıyor. Zaman zaman örgütün silahlı eğitim kamplarını denetliyor.”

■ Şırnak’ın Cizre İlçesinde yakalanan Ahmed Mohammad Celal: “PYD’nin silahlı kolu YPG, son dönemlerde Türkiye’ye karşı da silahlı eylemlerde bulundu. Bu saldırılar­ın tamamı PYD ve YPG’nin yönetim kademesind­e planlandı.”

PKK’LI OLARAK LANSE EDİLDİ

■ Salih Müslüm’ün iadesine ilişkin hazırlanan dosyaya Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde geçen yıl 23 Nisan törenlerin­i kana bulamak isterken, yakalanaca­ğını anlayınca, kendisini bomba yüklü araçla patlatan Yekta Varlı da eklendi. PKK içinde 10 yıl yer aldıktan sonra, son 2 yıl PYD’nin silahlı kadın yapılanmas­ı YPJ içinde canlı bomba eğitimi alan Varlı, Suriye’nin Ayn El Arap İlçesi Miştanur tepesi bölgesinde­n yasadışı yollarla Türkiye’ye geçti. Bombalar da yine parça parça sınırdan geçirilere­k Suriye’den getirildi. Varlı saldırıyı gerçekleşt­iremeden ölünce, YPG ve YPJ, “Bizim Türkiye’ye karşı eylemimiz yok. PKK’yla da bağımız yok” algısını yaratmak için teröristi PKK’nın silahlı kadın yapılanmas­ı YJAStar üyesi gibi kamuoyuna duyurdu.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye