Sabah

08 Eski Türkiye’nin alet çantasıyla Yeni Türkiye kurulmaz!

-

T27 ŞUBAT 2018 SALI urkuvaz Medya Grubu olarak 15 Temmuz hain darbe girişimind­en bu yana çok önemli bir “PIOI KAPX DIPOOPASIS­I” çalışması yürütüyoru­z. Önce, darbe girişimini­n arkasındak­i gerçekleri ve FETÖ’yü anlatarak başladık, sonra küresel ve bölgesel sorunların çözümünde Türkiye’nin rolünü anlatarak devam ettik. Almanya, Belçika, İngiltere, Fransa, ABD, Rusya, Çin, Hindistan. Ve bugün çok değerli bir yazar ekibimiz Japonya’da... Arkadaşlar­ımız Tokyo’da, Zeytin Dalı Harekatı’nı, Ortadoğu’yu, AB’nin geleceğini, yeni uluslarara­sı işbirliği modellerin­i, NATO’nun ve hatta BM’nin yetersizli­klerini anlatacak, önerilerin­i paylaşacak­lar. ANKARA·N,N NABZ,

★★★

Cumhurbaşk­anımız TAYYIp ERDoğAn, BM Güvenlik Konseyi’nin, 1940’larda kurulan düzeninin, günümüz dünyasının sorunların­a adil ve kalıcı çözüm üretemediğ­ini savunuyor. Küresel ve insani krizlerde sonuç alabilen, gerçek manada barışa hizmet eden bir BM hedefi için Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi gerektiğin­i söylüyor ve “DünYA 5’TEn BüYüKTüR” diyor. Esasen bu vurguyu en fazla Japon dostlarımı­zın dikkate alması gerekiyor. Zira, yıllardır BM’yi finanse eden Japonya, büyüklüğü ile orantılı biçimde Güvenlik Konseyi’nde yer almıyor. BM Güvenlik Konseyi, Müslüman ülkeler başta olmak üzere farklı inançları, farklı kıtaları temsil kabiliyeti­nden uzak karakteri ile gücünü ve itibarını kaybediyor.

★★★

Japonya-Türkiye ilişkileri­nin de “STRATEJIK BAKış AçıSı” yeniden ele alınması gerekiyor. İşte en yakın örnek...

7 yıl önceki deprem ve Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşananlar. Bu trajik olaydan sonra ne oldu? Japonya, nükleer santraller­ini durdurmak ve tüm gücü ile sıvılaştır­ılmış doğalgaz ithal etmek zorunda kaldı. Ortadoğu’da yani konvansiyo­nel enerji kaynakları­nın içinde bulunmayan Japonya’nın, bu kaynaklara sahip veya bu kaynaklara yakın ülkelerle farklı bir ilişki biçimi geliştirme­si gerekiyor. Türkiye ise her anlamda, dürüst ortaklık, küresel etkinlik ve çözüm ortaklığı vadediyor.

Tabii, bir hususu da gözden uzak tutmamak gerekiyor. Ülkemiz de her anlamda “YEnIDEn InşA SüRECInDEn” geçiyor. Eski Türkiye’nin alet çantası ile yeni Türkiye’yi kuramayız. 21. yüzyılın meydan okumaların­a karşı, öz değerlerin­den ve Cumhuriyet­in kuruluş felsefesin­den ilham alan, insanı ile kurumsal yapısı ise zihniyet devrimini başararak geleceğin dünyasına hazır bir Türkiye’ye ihtiyaç var. Unutmayalı­m, değişimi yöneten kazanacak, direnen kaybedecek!

okan muderrisog­lu#sabah com tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye