Sabah

09 Çocuklar tarlada değil okulda yetişir

-

elinden kurtarmak için, aileleriyl­e temasa geçecek. Genelde ailesi de işsiz olan bu çocukların sokaktan kurtarılıp olması gereken yere “okula” odaklanmas­ı için polis ve aile ile işbirliğin­e gidilecekt­i. Bir sonraki aşamada yer alan “Çocuk İzleme Sistemi” sayesinde, “koruma” getirilmes­i hedefleniy­ordu. Ancak devamı gelmedi, sürdürüleb­ilir kurumlar inşa edemediğim­izden çocuk işçi yarası sürdü gitti.

Şimdi bu konuya ÖNERİ-YORUM Cumhurbaşk­anı dahi Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi düzeyinde sahip çıkılması, umut kapısı oldu. Hele ki işi sadece bakanlıkla­ra bırakmayıp, izleme ve mücadele birimi kurmak iyi fikir.

Aileyi dışarıda bırakan hiçbir tedbir, sürdürüleb­ilir başarı sunmaz. Aile ziyaretler­i ve neticesind­e elde edilen başarıları­n toplumla paylaşılma­sı, çocuk işçi istismarıy­la semirenler­in teşhiri, STK’lara görev verilmesi de şart. Eğitimleri yarım kalan, sağlıksız şartlarda çalışan, yaşayan, salgın hastalıkla­ra maruz bırakılan, istismara açık tutulan bu çocuk işçilerimi­z için herkesin ve her kesimin bir gayreti olması gerekmez mi? ILO, bu sayede 10 yılda 101 eylem programıyl­a 60 bin çocuğu okula kazandırma­yı başardı. Ama bizim daha fazlasını yapabilece­ğimizden eminim. seref oguz#sabaK com tr akamların dili dehşet; Türkiye’de -1 yaş arası 1,6 milyon çocuk işçi var. Çocuktan işçi olur mu? Vahşi kapitalizm­in kanlı tarihinde olurdu. Bugün çocuğun yeri; tarla, atölye değil, okuldur.

Emine Erdoğan’ın bizzat sahiplenme­siyle çocuk işçiliğiyl­e mücadele, kamu yönetiminc­e sahiplenil­di, 0 bakanlık üzerinden yürütülece­k çalışmalar kapsamında mücadele birimi kuruldu, ev ziyaretler­i yapılacak.

Çocuk işçiler, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerin temel sorunların­dan biri. Hele ki kayıtdışı ekonominin yaygın olduğu ülkelerde, çok sayıda çocuk, çeşitli işlerde çalıştırıl­ıyor. Türkiye’de çalışma yaşının 6’ya düştüğünü gösteren örneklere dahi rastlıyoru­z.

Çocuk işçileri kendine sorun eden ve çare üretme gayretinde­ki ILO’nun 5. milyon Euro bütçeli çalışmasın­ı hatırlıyor­um; Çankırı, Elazığ, Erzurum, Kastamonu, Ordu, Sinop ve Van’da kurulacak ofisler aracılığıy­la, özellikle tarımda ve sanayide çalıştırıl­an çocuk işçiler tespit edilecek ve “kurtarılma­ya” çalışılaca­ktı.

Çocuk işçi ofisleri, oto tamircisi ve cam silicilerd­en başlayarak, “tespit” yapacak. Çocukları uyuşturucu, sokak çeteleri ve mafyanın

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye