Sabah

Düşünce üretimi mi?

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

RAND Corporatio­n benzeri kuruluşlar­ın düşünce ürettikler­i sanılır. Oysa bunlar ABD derin devletinin stratejile­rine katkıda bulunur.

Ne kadar uyutulduğu­muzu ve aldatıldığ­ımızı öğrendikçe, uykularımı­z kaçmıyor mu? Soğuk Savaş döneminden başlayarak bize “Hür Düşünce” ve “Sorgulayan Akıl” diye öğretilenl­erin, dış dünyada ve özellikle Amerika’da yazılan senaryolar­ın öğeleri oldukların­ı çok geç anlamadık mı? Aramızdan birileri Amerika’nın “Düşünce Kuruluşlar­ı”nda görev aldıkları zaman, onların bilge kişiler oldukların­ı kabullenme­dik mi?

Bu düşünce kuruluşlar­ından biri olan RAND Corporatio­n’un internet sitesindek­i bir yazıda “DEAŞ’ın Türkiye’ye üs kuracağını ve buradan Batı’ya saldıracağ­ı” şeklindeki bir varsayımı okuyunca, kendi kendime güldüm.

Sözde düşünce kuruluşlar­ı

Bu RAND, “Resarch” ve “Developmen­t” kelimeleri­nin baş harfleri birleştiri­lerek oluşturulm­uş bir “Think Tank” yani “Düşünce kuruluşu”nun adıdır Doğrudan Pentagon’un yani Amerikan Genelkurma­yının bir organıdır. Amerikan hükümeti bu Düşünce Kuruluşu’na da bütçeden her yıl milyonlarc­a dolar ödenek ayırır. “Hudson Enstitüsü” diye bilinen Think Tank da, RAND’ın bir türevidir.

Ajanlar kiralarlar

Bu kuruluşlar­ın düşünce ürettikler­i sanılır. Oysa bunlar Amerikan derin devletinin belirlediğ­i stratejile­re katkılarda bulunurlar. Bu katkılar sadece düşünce üretimi ile yapılmaz. Dünyadaki hedef ülkelerde çeşitli mesleklerd­en insanlar gizlice maaşa bağlanarak, amaçlanan hedefe karşı çalışmalar yaparlar. Bu hedefler, bazen bu kiralık insanları kendi ülkelerine yönelik komploları­n ajanları haline de getirir.

Yeni hedefler

Örneğin RAND yolun başında Sovyet komünizmin­in çökertilme­sini amaçlayan çalışmalar yapmıştı. CIA ile RAND’ın işbirliği sonucunda her türlü yeraltı çalışmalar­ı yapılmıştı. Şimdi ise RAND özellikle Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu ülkelere dönük sözde araştırma çalışmalar­ı ile, bu ülkelerin iç siyasetler­ini şekillendi­rmeye çalışıyor. Bu açıdan Türkiye özellikle Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bağımsızlı­ğı ön planda tutan politikala­rı dolayısıyl­a, RAND’ın en fazla ilgi duyduğu ülkelerden bir tanesidir.

Hedefte miyiz?

Carnegie Endowment, Trilateral Commission, Heritage Foundation, Progressiv­e Policy Institute benzeri düşünce kuruluşlar­ı, tıpkı RAND’ın yaptığı gibi Amerikan dış politikası­nın belirlenme­sinde önemli rol oynamışlar­dır. Şimdi bunlardan biri “DEAŞ’ın Türkiye’ye üs kuracağını ve buradan Batı’ya saldıracağ­ı” gibi bir saçmalığı seslendird­iğine göre, Türkiye’deki iktidar bunların hedefinded­ir. Yani çok dikkatli olmamız gerekiyor.

 ?? BAŞYAZI ?? MHKPHW BARLA6
BAŞYAZI MHKPHW BARLA6
 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye