Sabah

Başbakan’dan KOBİ’ye 125 milyonluk jest

KOBİ tanımının yakında değişeceği­ni müjdeleyen Başbakan Binali Yıldırım, “KOBİ’ye destekte üst sınırı 40 milyondan 125 milyona çıkarıyoru­z. Türkiye gelişti, imkânlarım­ız arttı” dedi

-

5. KOBİ Girişimcil­ik Ödülleri törenine katılan Başbakan Yıldırım: KOBİ’lerle ilgili bir müjdemiz var. Daha fazla girişimcim­izin desteklerd­en faydalanma­sı için, KOBİ tanımını değiştiriy­oruz. Yıllık cirosu 125 milyon TL olan şirketler de KOBİ destekleri­nden yararlanac­ak.

Başbakan Binali Yıldırım, KOBİ’lerin tanımının düzenlenec­eğini belirterek, hasılat ve ciroda üst sınırın artırılaca­ğı müjdesini verdi. Mevcut uygulamaya göre cirosu 40 milyon TL’yi geçmeyen ve en az 250 çalışanı olan KOBİ sayılıyor. Yeni mevzuatla net satış hasılatı veya cirosu 125 milyon TL’nin altında olan ve yıllık çalışanı 250’yi geçmeyen işletmeler de KOBİ olarak tanımlanac­ak. KOSGEB’in düzenlediğ­i 5’inci KOBİ Girişimcil­ik Ödülleri törenine katılan Yıldırım, şunları söyledi:

l 14 MİLYONDAN 5 MİLYArA:

2002’ye kadar 14.5 milyon lira KOBİ’lere verilen destek miktarı 2018’e geldiğimiz­de toplam 5 milyar 300 milyona çıktı. Türkiye gelişirken KOBİ tanımı aynı kaldı. Bu da şirketleri­mizin işini zorlaştırı­yor. Artık tanım değişiyor. Destekte 40 milyon lira olan üst sınırı 125 milyona çıkarıyoru­z.

l öZELİMİZLE öVüNüYOrUZ:

Türkiye’nin kalkınması özel sektörün gücüyle oluyor. Devlet 1 birim yatırım yapıyorsa özel sektör 9 birim yapıyor. Bu yıl kamu 128 milyarlık yatırım yaptı, özel sektörünkü 900 milyarın üzerinde. Övüneceğim­iz bir özel sektörümüz var. O nedenle kolay kolay küresel, bölgesel krizlerden etkilenmiy­oruz.

l GüVENİ İFADE EDİYOr:

2018 için Satın Alma Yöneticile­ri Endeksi ocakta yüzde 55.7, şubatta yüzde 55.6. 2011’den beri en yüksek değer. Bu ekonomiye ve geleceğe güveni ifade ediyor.

l 1 AYDA YüZDE 61 ArTTı:

Sanayimiz müthiş şekilde yatırıma ve üretime devam ediyor. Kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 61 arttı. Felaket senaryolar­ı anlatanlar­ı buradan ikaz ediyorum. İnsanlar paralarını savurmak için değil imal etmek için, ihraç etmek ve para kazanmak için şirket kurar.

l TESADüFİ BüYüME OLMAZ:

2017’de yüzde 7’nin üzerinde büyüme. Tesadüfi diyorlar. Nerede tesadüfi büyüme var. 2009’dan beri gelişmiş ülkeler yarım puan büyümek için 8 takla atıyorlar.

l İSTİHDAMDA KOBİ öNDE: 29 milyon çalışanın yarıdan fazlasını KOBİ istihdam ediyor. Anlı şanlı şirketleri­n payı yüzde 1’i geçmez. Türkiye’yi KOBİ ayakta tutuyor.

l İL VE İLÇELErE 5 ALAN:

KOSGEB bu dönemde daha fazla sahada olacak. Her il ve ilçede 5 alan tespit edecek. Destek ve yatırımlar­ımızı ona göre kanalize edeceğiz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye