Sabah

Putin konuştu

- mBArlAs@sABAH.Com.tr FACEBook.Com/mEHmEtBArl­As.sABAH

PUTİN ulusa seslenişin­de, yeni nkleer Izelerin menzilinin §sonsuz” olduğunu söylemiş.

Tarih yine tekrar ediyor. Ama bu kez eski aktörler faklı konumlarda... 1983’te Amerika’nın Başkanı Reagan Sovyetler’i “UzAy sAvAşlArı”nda yenecekler­ini açıklamışt­ı... Bu “UzAy sAvAşlArı” sözcüğü Sovyetler’i çileden çıkarmış ve savunma harcamalar­ına aşırı paylar ayırmaya başlamışla­rdı. Oysa “UzAy sAvAşlArı” balistik füzelere karşı oluşturula­cak Stratejik Savunma Sistemi’ne medya tarafından verilen isimdi.

Ekonomik iflas

Sonuçta Sovyetler Birliği özellikle askeri harcamalar yüzünden ekonomik açıdan iflas etti. “PErEstroyk­A” ve “GlAsnost” da Sovyetler’i kurtaramad­ı ve 1991’de çöküp dağıldı Sovyet İmparatorl­uğu... Soğuk Savaş ABD’nin kesin zaferi ile sona BAŞYAZI ermişti. Dünyada nükleer silahların da söz konusu olduğu Amerikan-Sovyet dehşet dengesi yoktu artık. ABD dünya mahallesin­in tek kabadayısı­ydı...

Rahat battı

Ne var ki tek süper güç olduğu dönemde ABD’ye rahat battı. Dağılma şokunu henüz atlatamamı­ş olan Rusya’yı müttefik yapacak yerde düşman ve tehlike kaynağı olarak karşısına aldı. Ama <eltsin’den sonra Rusya’da yönetime gelen Putin farklı bir siyasetçiy­di. Ülkesini her açıdan toparladığ­ı gibi ordusunu da güçlendird­i. Suriye’ye inerek Ortadoğu dengesinde ağırlıklı bir yer kazandı. Ve şimdi Reagan’ın yıllar önce Brejnev’in Sovyetler Birliği’ne karşı oynadığı oyunu, Putin Trump’ın ABD’sine karşı sahneliyor.

Sıra Putin’de

Dün Rusya’nın Federal Meclisi’nde ulusa sesleniş konuşması yapan Putin yeni nükleer füzelerin menzilinin “sonsuz” olduğunu vurgulamış. “DünyAnın HEr yErInI vurABIlIrI­z” diyen Putin füzelerin balistik füzelerden farklı olarak rotasını sürekli değiştireb­ildiğini ve istendiği kadar havada kalabildiğ­ini söylemiş.

ABD’ye karşı hazırlık

“Bu tEknoloJIy­E BAşkA HIçBIr ülkE sAHIp DEğIl” diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İnsAnsız DEnIzAltıl­ArlA DünyAnın HEr noktAsınDA­n nüklEEr sAlDırı GErçEklEşt­IrEBIlIrIz” şeklinde konuşmuş. “KInCAl” adı verilen yeni akıllı füze ile düşman gemilerini de yok edebilecek­lerine vurgu yapan Putin amaçlarını­n ABD’nin silahlanma çabalarına yanıt vermek olduğunu söylerken “EğEr HArEkEtE GEçmEsEyDI­k ABD kArşısınDA sAvunmAsız kAlACAktık” şeklinde konuşmuş.

Bakalım ne yapacaklar?

Şimdi Trump yönetimi ABD’nin köhnemiş alt yapısını yenilemek benzeri projelerin­i rafa kaldırıp askeri harcamalar­a yüklenmek zorunda. =aten trilyon 8 milyon dolar borçlu bu ekonomi, bakalım ABD’yi ne kadar zaman daha taşıyabile­cek"

 ??  ?? MehPet BARLAS
MehPet BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye