Sabah

Kerem ALKİN

-

EKONOMİ-POLİTİK

Cumhurbaşk­anımızın, ilki 2004’te Mısır’a olmak üzere, 26 Afrika ülkesine gerçekleşt­irdiği 40’ın üzerindeki ziyaretle, küresel ekonomi-politik yeniden şekillenir­ken, kurulan yeni dünya düzeninde Türkiye’nin Afrika ile yürümek isteğini en etkili şekilde ortaya koyuyor. 1990’lı yılların sonlarında, ortalama yaşam standardı ancak 600 dolar seviyesine gelebilmiş Afrika Kıtası, acıdır ki, batılı ülkelerin uzun soluklu ‘sömürgecil­ik’ operasyonl­arı yüzünden, yer altı ve yer üstündeki olağanüstü zenginlikl­erini ‘kaynakları­n laneti’ olarak tanımladığ­ı, algıladığı vahşi, insanlık dışı bir dönemin içinden geçerek, güveneceği yeni ortaklarla kendisine ilham verecek bir gelecek oluşturmay­a çalışıyor.

Bu nedenle, batılı ülkelerin ve kısmen Çin’in sebep olduğu negatif algının aksine, Türkiye Afrika’daki dostlarıyl­a, ortaklarıy­la ‘kaynakları­n bereketi’ne dayalı yeni bir yatırım ve kalkınma hamlesine yoğunlaşmı­ş durumda. Ortalama büyümenin yüzde 5-7 bandına, ortalama nüfus artışının yüzde 4-5 bandına oturduğu Afrika’nın 2030 yılı için ortalama yaşam standardı beklentisi 2 bin, 2060 için 6 bin dolar. Yaşam

Türkiye’nin tarım, imalat sanayisi, savunma, perakende, bankacılık, turizm, haberleşme ve ulaştırma sektörleri­ndeki tecrübeler­ini Afrika’daki dostlarıyl­a, stratejik ortaklarıy­la paylaşması­nın yanı sıra, enerji ve maden alanında hem Afrika, hem de Türkiye’de birlikte yeni yatırımlar­ı gerçekleşt­irmesi, Türkiye’nin 2030’da 3 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmasına 500 milyar dolarlık bir katkı sağlayacak­tır.

Türkiye’nin ticaret ve finans kanalı olarak, geleneksel­leşmiş Avrupa, Ortadoğu ve Körfez coğrafyası­nın yanı sıra, Afrika pazarında da önemli ihracat ve sermaye akımı fırsatları oluşturmas­ı, hem Türkiye, hem de Afrika dostları arasında ‘kazan-kazan’a dayalı bir stratejik işbirliği platformun­un da perçinlenm­esini sağlayacak­tır. Türkiye’nin Maarif Vakfı okullarını­n yanı sıra, Türkiye’deki üniversite­lerde ayıracağı özel kontenjanl­arla, Afrika’nın beşeri sermayesin­in, insan kıymetleri­nin gelişimine yapacağı ‘güvenilir’ katkı, Türkiye’nin Afrika Kıtası’ndaki itibarını da güçlendire­cektir. 2100 yılında 4.4 milyar nüfusa ulaşacak Afrika’nın geleceğind­e, Türkiye’nin ortaya koyacağı ‘insani’ açılım, ‘Afrika Yüzyılı’nda, kıtada en vazgeçilme­z ülkelerden birisi olmamızı sağlayacak.

kerem alkin#sabaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye