Sabah

Erdoğan’ın Afrika turu ve “yarı canlı ejderha”

-

DAKAR-Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 4 günlük Afrika seyahatini­n üçüncü durağı Senegal’deyiz. Cuma günü Mali’ye uğrayarak seyahati tamamlayac­ak olan Erdoğan’ın çabası Türkiye’nin “$FRIKA AçıLıMıNı” pekiştirme­k.

Türkiye’nin dış politikası­nı hem ekonomik hem de stratejik ilişkiler temelinde güçlendirm­ek. Cezayir ile de başlatılan Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmas­ı gibi. Ayrıca, Erdoğan bu seyahatler­le FETÖ ile mücadele çerçevesin­de Türkiye’nin insani ve kalkınma yardımı ve eğitim kurumları gibi yumuşak güç unsurların­ı tahkim etmek istiyor.

Ancak Türkiye’nin bu hamlelerin­i ilgili ülkelerin menfaatler­ini de önceleyere­k yeni bir siyasal dil üzerinde yürütüyor. İstikrar, güvenlik ve ticaretin önemine vurgu yaptığı kadar ülkeler arasında “ADIL, EşIT VE HAKçA” ilişki olması gerektiğin­in altını çiziyor.

★★★

Son iki yılda katıldığım Latin Amerika ve Afrika seyahatler­inde öne çıkan kritik bir hususu Cezayir, Moritanya ve Senegal’de de tekrar ettiğine şahit oldum. Erdoğan’ın dünya siyasetine dair açıklamala­rı halklar ve siyasetçil­er nezdinde yakından takip ediliyor. Batı hegemonyas­ındaki uluslarara­sı sisteme “EşIT VE ADIL ILIşKI KURMA” yönündeki eleştirisi, önerisi giderek yerleşik hale geliyor.

Bu arada, Kudüs’ün statüsü konusunda gösterdiği hassasiyet gittiği ülkelerde takdir görüyor. Batı medyasının “BAşıMıZıN çARESINE BAKARıZ” diyen bir liderin bu ısrarlı eleştirile­rinden ne kadar rahatsız olduğunu biliyoruz.

★★★

Erdoğan Batılı ülkeleri sadece eleştirmiy­or, yeni bir işbirliği temelinde ilişkileri gözden geçirmeyi de öneriyor. Bu sebeple Erdoğan’ı “.ADDAFI” ya da “SADDAM” gibi resmetmek isteyen çevrelerin gayreti başarılı olamıyor. Yine de Batı medyasında “OTORITERLE­şME” eleştirisi adı altında “GüçLü BIR öTEKILEşTI­RME” yapıldığı da aşikâr.

Erdoğan bunları dert etmiyor, doğru bildiği yönde çabasını yoğunlaştı­rıyor. Hem Batılı “MüTTEFIKLE­RIYLE” hem Rusya ve İran ile işbirliğin­i geliştirme­ye çalışıyor. Hem de Afrika gibi büyük güçlerin rekabet halinde olduğu bir coğrafyada Türkiye’nin varlığını güçlendiri­yor. Bu çabası karşılık da buluyor.

Moritanya’daki halkın coşkulu Erdoğan karşılamas­ı alışık olduğumuz bir fotoğraf. Kadın, erkek, yaşlı genç kalabalıkl­arın yüzündeki sevinç ve sevgi görmeye değerdi. Evlerinden Erdoğan’ı görmek için çıkan yaşlılar da vardı, Türkiye’nin okullarınd­a eğitim gören gençler de... Nitekim Sudan’da da, Pakistan’da da, Gümülcine’de de aynı karelere şahit olmuştuk.

★★★

Erdoğan’ın Cezayir’de gazetecile­rle yaptığı sohbette gündem Afrika gezisi olduğu kadar Afrin operasyonu ve iç gelişmeler­di. YPG ile mücadele ve Afrin merkezine girme kararlılığ­ını anlatırken ilginç bir benzetme kullandı: “EJDERHAYı YARı CANLı BıRAKMAYAC­AKSıN. BU Iş öYLE VEYA BöYLE BITECEK.”

Bu benzetme ABD ve Almanya’nın Güvenlik Konseyi’nin Doğu Guta ile ilgili aldığı ateşkes kararını Afrin’e de uygulatma çabasına da cevap niteliğind­eydi. Erdoğan, Afrin harekâtını sonuna kadar götürme niyetinde. Zira, PKK-YPG’nin Türkiye’nin uzun vadede bekası için ne denli bir tehdit olduğunu iyi biliyor.

ABD ve Almanya’nın Türkiye’nin güvenlik sorunların­ı gözetmeyen yaklaşımla­rının konuşmakla aşılamayac­ağını da... Binlerce YPG’linin TSK ile savaşmak için Afrin’e gitmesinin Deaş’la mücadeleyi aksatacağı­nı söyleyen Amerikalıl­ar yok ettikleri “EJDERHANıN” canlanma ihtimalind­en endişe ediyorlar.

Ancak binlerce uçak ve TIR dolusu silahla besledikle­ri “EJDERHANıN” Türkiye’ye tehdit oluşturmas­ını umursamıyo­rlar. On beş yıldır Batılı devlet adamlarıyl­a müzakere yapan bir lider olarak Erdoğan bu “EşITSIZ, ADALETSIZ VE BENCIL” yaklaşımda­n bıkmış durumda.

Her Afrika ülkesine gittiğinde bu yaklaşımda­n aslında Batı dışı dünyanın da muzdarip olduğunu daha yakından idrak ediyor.

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ '8RAN
%XUKDQHWWLQ '8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye