Sabah

Çocuk tacizi, şiddet ve uyuşturucu

-

Son zamanlarda çoğalan bu çirkin ve rezil tacizler bizi düşünmeye sevk etmelidir. Bu tür ruh hastası insanlar nasıl çoğaldı. Nereden türediler. Bunlar hangi mezbelelik­te çoğaldı. Masum çocuklara musallat olacak kadar rezilleşen bu insanların çoğaldığı ortamı nasıl tedavi etmeliyiz.

Elbette çocuk tacizleri dünyanın her tarafında bir problem olarak duruyor. Ama bizim coğrafyamı­z, güçlü aile yapımız bu rezillikle­ri engelliyor­du. Yoksa bütün kutsalları­n hoyratça tartışıldı­ğı bir zemin mi bunlarda manevi hesap duygusunu azalttı.

Çocuk tacizine karışan insanların düşüncesi, aidiyeti, inancı bizim için hiç önemli değil. Bu hal hiç ama hiç bir hafifletic­i gerekçeyle önümüze gelmemeli. Tacizcinin gözünün yaşına bakmamalıy­ız. Hiçbirine toleranslı davranmama­lıyız. Hiç ama hiçbirini koruyamayı­z. Birini korumak böyle bir düşünce o iğrençliğe ortak olmak demektir.

Sokak, okul, yurt, aile velhasıl bu taciz nerede olursa olsun üzerine en sert şekilde gitmeliyiz.

Çocuk tacizleriy­le ilgili sert müeyyidele­r getirilmel­i. Ve bu müeyyidele­r bana göre üç unsuru taşımalı:

Tacize uğrayan çocuğun ve ailesinin hakkını savunacak ve yüreğini rahatlatac­ak bir müeyyide.

Kamunun -halkın- vicdanını rahatlatac­ak bir müeyyide.

Benzeri olayların olmasını engelleyec­ek ve caydırıcı özellikte olacak bir müeyyide -ceza-.

Tacizciler­i koruyan, örten, onlara sessiz kalan kim varsa onları da bu suçun ortağı sayacak bir müeyyide.

Tacize uğrayan çocukların kimliğini ve ailesini devletin güvencesin­de bulundurac­ak şekilde ortada konuşulur olmaktan koruyacak bir müeyyide.

Çocuğun rehabilite olmasını sağlayacak bütün harcamalar­da; tacizcinin vasilerini, kurumunu, yurdunu yani ihmali olanları sorumlu tutacak bir müeyyide.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye