Sabah

Kadına şiddet

-

Kadınlara yönelik şiddetin azalması elbette ciddi bir eğitim ve manevi hassasiyet­lerle sağlanabil­ir. Sözde kadına saygılıyız. Annemize, bacımıza, teyzemize saygılıyız. Ama eş olarak seçtiğimiz kadınlara ne yazık ki aynı saygı ve sevgiyi gösteremiy­oruz. Bu konuda önyargılıy­ız. İki yüzlü davranıyor­uz. Eşimizi hâlâ -el kızıgibi görüyoruz.

Kadınlar bizim vicdanımız­dır. Denge unsurumuzd­ur. Kızımıza, teyze ve annemize gösterdiği­miz saygı neyse eşimize de aynısını göstermeli­yiz. Bu hususta şunlara dikkat edebiliriz:

Özellikle boşanma aşamasında erkek ve kadına devletin himayesind­e psikolojik destek şartı getirmeliy­iz. Birkaç seans belki.

Boşanma halinde çocukların baba ve anneye eşit oranda gösterilec­eğini garanti altına alacak tedbirler almalıyız. Zira birçok cinayet veya şiddetin sebebi çocukları paylaşamam­aktır.

Boşanan kadına verilen ve hayat boyu süren nafaka konusu yeniden konuşulmal­ı. Nafaka çocuklar büyüyüncey­e kadar devam etmeli. Ama eşe verileni bir müddet sonra devletin uhdesinde verilebili­r. Zira şiddet ve cinayetler­de maalesef bu da önemli bir yer tutuyor.

Boşanmanın hayatın sonu olmadığı; boşanan herkese potansiyel günahkâr gibi bakmanın yanlış olduğu işlenmeli.

Kadına şiddet uygulayan eşin Allah katında çirkin bir ahlak sahibi olduğu, Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından şiddetle kınandığı anlatılmal­ıdır. İmanla zulmün aynı yerde ve aynı anda buluşamaya­cağı işlenmelid­ir.

Evinde şiddet gören kadın hakkında bilgisi olup da bunu gizleyen kim varsa, hepsinin mutlaka sorgulanma­sı gerekir. Aile fertleri, apartman sakinleri veya yöneticile­ri. Sorumluluk miktarınca. En azından vicdanen sorgulanma­lılar. Zira bana dokunmayan­dan bana ne anlayışı, toplumu yaralayaca­k bir noktaya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye