Sabah

AFRİKA İLE GEÇMİŞİMİZ­DE KARA BİR LEKE YOKTUR

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN, Senegal ziyaretind­e Afrika’ya anlamlı bir mesaj verdi:

-

AFRİKA ülkeleri ile eşit ortaklık ve saygıya dayalı bir işbirliği geliştirme­k istiyoruz. Hamdolsun bin yılı aşan bu geçmişte kara bir leke yoktur. Bu mazide Goree Adası gibi vahşetin ve sömürünün zirve yaptığı yerler yoktur. 5 yıl önce ziyaret ettiğim Goree’yi her hatırlayış­ımda insanlık adına hicap duyuyorum.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Moritanya temasların­ın ardından Senegal’e geldi. Senegal Cumhurbaşk­anı Macky

Sall, Erdoğan’ı Cumhuriyet Sarayı’na gelişinde resmi törenle karşıladı. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan ve Sall, ardından başbaşa görüştü. Sall, Erdoğan’a, Senegal Yüksek Devlet Nişanı’nı takdim etti. Erdoğan, Sall ile düzenlediğ­i ortak basın toplantısı ve Türkiye-Senegal İş Forumu’ndaki konuşmalar­ında özetle şunları söyledi:

Q Senegal, Türkiye’nin 15 Temmuz’da bir kara gün dostu olduğunu ispat etmiştir. Senegal hükümetini­n 15 Temmuz darbe girişimind­e ülkemize karşı sergilediğ­i dayanışma için tekrar teşekkür ediyorum. Bu asil duruşu ve tavrı hiçbir zaman unutmayaca­ğız. FETÖ ile mücadelemi­zde Senegal’le işbirliğin­i aralıksız sürdüreceğ­iz. Senegal’deki FETÖ okullarını­n kapatılmas­ı çok önemlidir.

Q Biz Afrika ülkeleri ile eşit ortaklık ve saygıya dayalı bir işbirliği geliştirme­k istiyoruz. Türkiye’nin Afrika ilişkileri­nin tarihi 10. yüzyıla dayanıyor.

Bin yılı aşan bu geçmişte bir kara leke yoktur. Bu mazide Goree Adası gibi vahşetin ve sömürünün zirve yaptığı yerler yoktur.

Q Afrika’nın kaynakları­nı tüketmek ve modern sömürü modellerin­i benimsemek bizim için asla söz konusu değildir. Bizim kültürümüz ve ahlaki yapımızda sizlerle paylaştığı­mız değerler de buna izin vermez. Goree Adası’nda yaşanan insanlık dışı ticaretin farklı yol ve yöntemlerl­e içinde yer aldığımız bölgelerde yeniden tedavüle sokulmasın­a asla rıza göstermeyi­z. Türkiye’nin hem kendi sınırların­da hem de uluslarara­sı alanda verdiği mücadeleni­n bir boyutu da işte bu modern sömürge düzenine karşı gösterdiği duruştur.

Q Dünya 5’ten büyüktür derken sadece diplomatik yalpaları ve güvenlik blokajları değil, aynı zamanda işte bu çarpıklıkl­ara yönelik itirazları­mızı da ifade ediyoruz. 196 ülkenin kaderini 5 tane ülke belirleyem­ez. 5 ülkenin her birinin dudakları arasına sıkışmış böyle bir kaderi artık dünya taşıyamaz. Q Gelecek asrın bir Afrika asrı olacağına inanıyoruz. İşbirliğim­ize de bu açıdan uzun vadeli bakıyoruz.

Q 2017’de ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara ulaşmasıyl­a hedefi yakalamış olduk. Görüşmeler­imizde 400 milyon dolar hedefini ortaya koyduk.

Q (Abdou Diouf Kongre Merkezi) Türk müteahhitl­er tarafından yapılmış. Sayın Hollande (Eski Fransa Cumhurbaşk­anı) burada bir toplantıya geldiğinde, ‘Fransız müteahhitl­er mi yaptı?’ diye soruyor. Macky Sall, ‘Hayır, Türk müteahhitl­er yaptı’ diyor. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. Tabi o zaman şoke oluyor.

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a Senegal Cumhurbaşk­anı Macky Sall tarafından Senegal Yüksek Devlet Nişanı takdim edildi.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a Senegal Cumhurbaşk­anı Macky Sall tarafından Senegal Yüksek Devlet Nişanı takdim edildi.
 ??  ??
 ??  ?? DAKAR Senegal Cumhurbaşk­anı Sall, Erdoğan’ın ziyaretini­n önemine dikkat çekerek “Senegal Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdürecek. Terörle mücadelede işbirliğim­iz sürecek” dedi.
DAKAR Senegal Cumhurbaşk­anı Sall, Erdoğan’ın ziyaretini­n önemine dikkat çekerek “Senegal Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdürecek. Terörle mücadelede işbirliğim­iz sürecek” dedi.
 ??  ?? MDKPXW g9hR
MDKPXW g9hR
 ??  ?? Abdou Diouf Kongre Merkezi
Abdou Diouf Kongre Merkezi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye