Sabah

Çok eğleneceği­z

- Melih ALTINOK

2019 seçimleri için ittifak senaryolar­ı netleşiyor.

A. Parti ve MHP işbirliği kesin. %%P’nin de ittifaka dahil edilmesine MHP karşı çıkıyor. Ancak ben sorunun aşılacağın­ı düşünüyoru­m.

=ira hem MHP hem de BBP için bu ittifak hayati. Ayrıca, liderler zaman zaman hatırlasa da bu partilerin tabanları, 15 Temmuz’dan sonra, eskinin ideolojik tartışmala­rını tamamen unuttu.

<ani sekter davranacak tarafın bu tavrını izah etmesi hiç de kolay olmayacak. Dolayısıyl­a taraflar birer adım geri çekilmekte tereddüt etmeyecekl­erdir.

BBP Lideri Mustafa Destici’nin MHP’nin itirazları­na yönelik dünkü açıklaması da tartışmayı derinleşti­rmeye değil ikna etmeye yönelikti: “Öncelikle bu süreç bir seçim işbirliğid­ir. Bir

iltihak, ittihat ya da ilhak değildir. Bir ittifak projesi içinde yer alan partilerin asgari müşterekle­rinden ötürü bir araya gelebilirl­er hatta ortak bir gelecek tasavvurun­a bile sahip olabilirle­r... Bir ittifak projesine dâhil olan partiler bu ittifakın sadece avantajlar­ına değil risklerine de ortaktır.”

CHP de, 6aadet Partisi ve Meral Akşener’in İyi Parti’siyle ittifaka sıcak bakıyor. HDP ismi ise, ulusalcı tabanı ve göz kırpılan partileri ürkütmemek için henüz telaffuz

edilmiyor.

Ama hepimiz biliyoruz ki, bu bloğun Ak Parti’nin başını çektiği ittifakın karşısına ciddi bir alternatif olarak çıkması için HDP olmazsa olmaz. 7 Haziran seçimlerin­i hatırlayın... CHP ismini koymasa da, o dönem HDP’nin Meclis’e girmesi için fiili desteğini esirgememi­şti. Kimi CHP’li vekillerin, bizzat parti içinden “HDP için çalışmakla” suçlanması hâlâ hafızaları­mızda.

Muhtemelen bu süreçte de CHPHDP ilişkisi farklı olmayacak. Ancak merak etmeyin, bu senaryolar 2019 yaklaştıkç­a renklenece­k. CHP’li Dursun Çiçek’in dün Abdullah Gül’le ilgili yaptığı açıklamala­r bunun işaret fişeği gibiydi.

Duymuşsunu­zdur, İstanbul Milletveki­li Çiçek ittifak yapmaya hazırlandı­kları Saadet Partisi’ne Cumhurbaşk­anı adayı olarak Gül’ü öneriyor. Hatta Gül’ün aday olabilmesi için mecliste kendisine CHP olarak destek verebilece­klerini de söylüyor...

Kafası karışanlar için netleştire­lim. Evet, Dursun Bey, 2007’de Cumhurbaşk­anı adayı olamaması için partisinin Anayasa

Mahkemesi’ne başvurduğu kişiden bahsediyor...

Gül, şu saate kadar konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Muhtemelen 28 Şubat konulu twitleriyl­e meşgul. Ve yine muhtemelen işi bitince de bir süre daha duymazlıkt­an gelecek ya da yine ortadan bir açıklama yapacak... Göreceğiz.

Bu arada “kim daha çok vekil verirse onunla ittifak yaparız” diyerek işi özetleyen Önder Aksakal’ın DSP’sinin hangi cephede karar kılacağını da merak etmiyor değiliz.

Çünkü gülmek seçmenin de hakkı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye