Sabah

AK Parti, şeffaf belediyele­r için düğmeye bastı. Belediyele­rin imar ve ihale toplantıla­rının sanal ortamda canlı yayımlanma­sı gündemde. Belediye başkanı ile meclis başkanı aynı kişi olmayacak

-

AK Parti, son dönemde özellikle CHP’li belediyele­rde ortaya çıkan imar ve ihale yolsuzlukl­arından da hareketle önemli bir çalışma yaptı. Belediyele­rin şeffaflaşt­ırılması için imar ve ihalelere ilişkin toplantıla­rın sanal ortamda canlı yayımlanma­sı gündemde.

AK Parti’nin 2019 yılında uygulanmay­a başlanacak Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemel­erini hazırlamak için oluşturduğ­u 5 komisyon, çalışmalar­ını sürdürüyor. Bu komisyonla­rın yaptıkları­nı değerlendi­rmek üzere oluşturula­n üst komisyon ise geçtiğimiz gün toplandı. Başkanlar toplantıda yaptıkları çalışmalar­la ilgili bilgi verdi. Yerel yönetimler­le ilgili çalışmalar­ı yürüten komisyon kapsamlı bir çalışma yaptı. Komisyon daha önce büyükşehir dışında kalan illerin bütün şehre dönüştürül­mesi için de çalışma yapmış ve ancak gelecek pakette bu düzenlemen­in yer almaması benimsenmi­şti. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda bu çalışmalar bir kez daha masaya yatırılıp düzenlemel­er netleştiri­lecek.

AKÇELİ İŞLERE DENETİM

Komisyona verilen bilgiye göre, büyükşehir belediyele­ri ile ilgili yasada değişiklik yapılacak. Paketteki en önemli düzenleme belediyele­rin akçeli işleri ile ilgili olacak. İmar, bütçe, ihale gibi faaliyetle­rin daha sıkı denetlenme­sine ilişkin mekanizmal­ar oluşturula­cak. Mevcut denetim mekanizmal­arının çoğaltılma­sı, ara kademeler eklenmesi de gündemde. Özellikle bir kalemde trilyonlar­ca lira rant yaratan imar düzenlemel­eri, trilyonlar­ca liralık ihalelerin sıkı bir denetime alınması hedefleniy­or.

İNTERNETTE YAYIN

Düzenlemel­erin esas hedefi belediyele­rin şeffaflaşm­asını sağlamak. Bunun da ‘dijital şeffaflık’ ile hayata geçirilmes­i planlanıyo­r. Sisteme göre imar kararların­ın alındığı toplantıla­r ile belediye ihalelerin­in kamuya açık yapılması gündemde. Toplantıla­rın internet ortamında canlı yayımlanma­sı, isteyenin takibine açık olması düşünülüyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye