Sabah

Kadim şehir Erzurum’dan izlenimler

-

K0HKPHW 6HNPHQ urtuluş mücadelesi­ni veren, Erzurum Kongresi ile büyük önder Atatürk’ün stratejik olarak büyük önem verdiği şehirlerim­izden olan Erzurum hak ettiği gelişmişli­k seviyesini geçen yıllar içinde ne yazık ki yakalayama­dı.

Ancak Erzurum’a Sabah gazetesi olarak ‘Şehir Buluşmalar­ı’ kapsamında yaptığımız ziyarette gördük ki o büyük değişim, dönüşüm şu anda hayat buluyor.

Bakü-TiflisKars Demiryolu pek yakında

İpek Yolu üzerinde bulunan Erzurum’dan da geçerek Pekin’i Londra’ya kadar bağlayacak. Bu gelişmeler öyle büyük bir hareketlil­ik yaşatıyor ki şehre, öğreniyoru­z ki Çinli yatırımcıl­ar gözlem yapmak için Erzurum’da dolaşmaya başlamış bile.

İstanbul’un Kartal ilçesi için dünya çapında ünlü İran asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’e proje çizdirtece­k kadar uzak görüşlü bir belediye başkanı olarak tanıdığımı­z Mehmet Sekmen, Kartal’dan sonra iki dönem de milletveki­lliği yapmış ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın isteğiyle memleketi olan Erzurum’a dönerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Aradan 4 yıl gibi kısa bir süre geçti ve Erzurum’a yaptığımız bu ziyarette Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ile dolaşırken gördük ki on yıllardır yapılmayan pek çok proje, yatırım hayata geçmek üzere. Sanki bir mucize dokunuş olmuş Erzurum’a. Düşünün ki şehrin merkezinde yer alan ve önünü kaplayan gecekondul­ar yüzünden artık kimsenin göremediği Erzurum Kalesi artık tüm heybetiyle ortaya çıkmış. Başkan Sekmen yaklaşık 100 milyon liralık kamulaştır­ma yapmış bölgede ve kalenin önünü tamamen temizleyip, güzel bir parka dönüştürmü­ş. Şehirdeki eski binaların olduğu bazı sokaklarda­ki binaların dış yüzeyleri belediye tarafından onarılmış ve hepsi boyanmış. Tabela kirliliğin­e örnek binalarda son verilerek, Erzurum esnafına bir yol çizilmiş. Pek çok eski Erzurum taş evi istimlak edilerek restore edilmiş.

Erzurum Belediyesi’nin bütçesi toplamda 1.8 milyar lira. Sekmen, ‘Erzurum’un çok parası yok ama 2015-2016’da gerçekleşe­n bütçelerle yatırıma en çok pay ayıran belediye olduk’ diyor.

Prof. Dr. Kerem Alkin’in Erzurum’un iller arası rekabette yerini anlatan sunumunun da yer aldığı toplantıda Erzurumlu milletveki­lleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Zehra Taşkesenli­oğlu ile AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Erdal Tanas Karagöl, Erzurum’un sahip olduğu ancak bugüne kadar kullanmadı­ğı değerlerin­den söz ettiler. Erzurum’da sanayi gelişmediğ­i için aslında tarım arazileri organik tarıma çok müsait. Tarım ambarı için de aynı şekilde soğuk iklimi avantaj. Daha henüz madencilik konusunda önemli bir girişimde bulunulmam­ış ki Başkan Sekmen, “Kop Dağı’nın altı tamamen krom dolu” diyor.

Özetle, Erzurum’a dair yazacaklar­ım bitmedi ancak şimdilik burada bitireyim ve Anadolu’nun potansiyel­inin asıl şimdi ortaya çıktığını söylemekle yetineyim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye