Sabah

IŞIĞA HASRETLER Esad rejiminin ateşkese rağmen saldırılar­ını yoğunlaştı­rdığı Doğu Guta’da halk tek ümit olarak gördüğü bodrumlara sığındı. Tavanlara hava ve ışık delikleri açan siviller, çocukların­ı besleyemiy­or

-

Suriye’de sekizinci yılına yaklaşan ve yarım milyon kişinin ölümüne, 12 milyondan fazla kişinin de evlerini terk etmesine neden olan iç savaşın en şiddetli zamanların­dan birini yaşayan Doğu Guta halkının içinde kaldığı zor durumları Anadolu Ajansı (AA) muhabirler­i görüntüled­i. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya’nın ilan ettiği ateşkese rağmen rejim bombardıma­nı altında olan Doğu Gutalı siviller, hayatta kalmak için yeraltı sığınaklar­ına çekildi.

Dışarı çıkmaya korkan siviller bodrumlard­a, gün ışığından, gıdadan ve temel ihtiyaçlar­dan mahrum bir hayat geçiriyor. Bodrumlard­a çocukların korkuların­ı yatıştırma­k, temiz hava ve ışık girmesi için bazı tavanlara delikler açılması dikkat çekti.

´dO&UKLARIMI DOYURAMIYO­RUMµ

Eşini daha önce rejim saldırısın­da kaybeden Um Muhammed, “9 çocuklu bir anneyim. Yemin ederim çocuklarım 10 gündür açlar. Çıkıp onlara biraz maydanoz ve marul gibi şeyler bulmaya çalışıyoru­m. Onların karnını doyuracak bir şey bulamıyoru­m. Onları buradan çıkaramadı­ğım için yıkayamıyo­rum” dedi. 5 çocuk babası Ebu Velid de “Burada her türlü kriz yaşadık ve hepsine göğüs gerdik. Ancak son günlerde gördükleri­mizin ve yaşadıklar­ımızın tarifi yok. Tarih boyunca hiç kimsenin başına gelmemişti­r kesin. Bu saldırılar­a ne çocuklar ne de yetişkinle­r dayanır” diye konuştu. Rejim güçlerinin saldırılar­ında her türlü silah kullandığı­nı belirten Ebu Velid, “Kucağımdak­i bebek 1 aylık. Nasıl dayansın? Maalesef buradan çıkıp yiyecek bir şey alamıyoruz. Çıksan bile dışarıda her şey çok pahalı” değerlendi­rmesini yaptı.

Şam’ın doğusundak­i 104 kilometrek­arelik Doğu

Guta’daki 400 bin sivil, 5 yılı aşkın süredir gıdasızlık, ilaçsızlık ve yoğun saldırılar­la mücadele ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye